ßßß
Składniki: (2-3 osoby)3 pojedyncze piersi z kurczaka2 małe cukinie1 duża cebula200 g świeżego szpinakuŚwieża bazyliasuszone oreganoczosnekcytrynasól morskacukier (miód)pieprz czarnypieprz cayenneolej rzepakowy1/2 szklanki wodyNa patelni rozgrzewamy parę łyżek oleju i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, cukinie pokrojoną w talarki, a cebulę po japońsku, czyli "jakotako". Solimy, pieprzymy i porządnie podrumieniamy. Dodajemy dwie łyżki suszonego oregano i garść poszatkowanej swieżej bazylii. Mieszamy i zmniejszamy gaz na średni, dodajemy szpinak w całości razem z ogonkami. Skrapiamy cytryną, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, 3 wyciśnięte ząbki czosnku i szczyptę pieprzu cayenne dla lepszego trawienia i poprawienia przemiany materii. Mieszamy delikatnie, podlewamy wodą i po 2 minutach nasz kurczak jest gotowy. Nie dodajemy żadnej mąki, żadnej śmietany - lekki orgazm kulinarny w czystej postaci.
Można podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub z pieczywem. Wybór należy do Was.