ßßß Cookit - przepis na Kurczak pachnący latem, czyli lekki i zdrowy orgazm kulinarny

Kurczak pachnący latem, czyli lekki i zdrowy orgazm kulinarny

nazwa

Wykonanie

Ciiii........nie mówmy nic, bo aromat uleci i będzie po lecie. Zapraszam na bardzo prosty przepis.
Składniki: (2-3 osoby)
3 pojedyncze piersi z kurczaka
2 małe cukinie
1 duża cebula
200 g świeżego szpinaku
Świeża bazylia
suszone oregano
czosnek
cytryna
sól morska
cukier (miód)
pieprz czarny
pieprz cayenne
olej rzepakowy
1/2 szklanki wody
Na patelni rozgrzewamy parę łyżek oleju i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, cukinie pokrojoną w talarki, a cebulę po japońsku, czyli "jakotako". Solimy, pieprzymy i porządnie podrumieniamy. Dodajemy dwie łyżki suszonego oregano i garść poszatkowanej swieżej bazylii. Mieszamy i zmniejszamy gaz na średni, dodajemy szpinak w całości razem z ogonkami. Skrapiamy cytryną, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, 3 wyciśnięte ząbki czosnku i szczyptę pieprzu cayenne dla lepszego trawienia i poprawienia przemiany materii. Mieszamy delikatnie, podlewamy wodą i po 2 minutach nasz kurczak jest gotowy. Nie dodajemy żadnej mąki, żadnej śmietany - lekki orgazm kulinarny w czystej postaci.
Można podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub z pieczywem. Wybór należy do Was.
Źródło:http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2014/06/kurczak-pachnacy-latem-czyli-lekki-i.html