Wykonanie
Ciiii........nie mówmy nic, bo aromat uleci i będzie po lecie. Zapraszam na bardzo prosty przepis.

Składniki: (2-3 osoby)3 pojedyncze
piersi z kurczaka2 małe
cukinie1 duża
cebula200 g
świeżego szpinakuŚwieża
bazyliasuszone oreganoczosnekcytrynasól morskacukier (
miód)
pieprz czarnypieprz cayenneolej rzepakowy1/2 szklanki
wodyNa patelni rozgrzewamy parę łyżek
oleju i dodajemy pokrojonego w kostkę
kurczaka,
cukinie pokrojoną w talarki, a
cebulę po japońsku, czyli "jakotako". Solimy,
pieprzymy i porządnie podrumieniamy. Dodajemy dwie łyżki
suszonego oregano i garść poszatkowanej swieżej
bazylii. Mieszamy i zmniejszamy gaz na średni, dodajemy
szpinak w całości razem z ogonkami. Skrapiamy
cytryną, dodajemy jedną łyżeczkę
cukru, 3 wyciśnięte ząbki
czosnku i szczyptę
pieprzu cayenne dla lepszego trawienia i poprawienia przemiany materii. Mieszamy delikatnie, podlewamy
wodą i po 2 minutach nasz
kurczak jest gotowy. Nie dodajemy żadnej
mąki, żadnej
śmietany - lekki orgazm kulinarny w czystej postaci.

Można podawać z
ziemniakami,
ryżem,
makaronem,
kaszą lub z
pieczywem. Wybór należy do Was.