Wykonanie
Zanim dojade do Indii,wrocmy jeszcze na chwile do Meksyku.Mam pytanie.KTO zjadl w nocy wszystkie sledzie???Rano pozostal tylko pusty sloik do umycia...;-oNie,nie.... Sznupek nie zjadl,zostal przesluchany i oczyszczony z zarzutow.Mam paru podejrzanych,a dokladnie 191 podejrzanych z calego swiata.Tyle osob odwiedzilo w nocy mojego bloga,zagladajac do sloika ze
sledziami:)W wiekszosci z Polski i Wielkiej Brytanii,ale tez z Filipin, Rosji,ze Szwajcarii i nawet z Kolumbii.Przyznac sie,kto??? Bic nie
bede,nawet nie
bede sie zloscic.Swoja
droga, to bardzo zastanawiajace, jak tematyka kulinarna jest popularna w
sieci,zwlaszcza o 2.00 w nocy.To Ja sie wysilam ,staram sie wyszukiwac ciekawe tematy,to cos o Szkocji
skrobne,to cos o Elce i zaden temat nie mial takiego wziecia jak
sledzie po meksykansku:)Ja sie oczywiscie bardzo ciesze i za kazde odwiedziny bardzo dziekuje,ale trzeba bylo na wstepie mowic,ze przychodzicie
glodni i w brzuchach Wam burczy,to juz dawno zaczelabym dla Was gotowac.Ze mna jak z dzieckiem,za reke i do kuchni....;)No to zaczynamy,dzisiaj
szpinak.Lubicie szpinak?Ja uwielbiam!
Szpinak dosyc czesto gosci na moim
stole.Dzisiaj bedziemy zajadac
szpinak w sosie
curry po hindusku.No wlasnie,jaka jest prawidlowa forma,czy ktos
moze mi odpowiedziec?Gotowac po hindusku czy po indyjsku?

SKLADNIKI:opakowanie
swiezego szpinakujogurt naturalny lub
serek homogenizowanypuszka pomidorow w sosie wlasnym
cebulaczosnekkorzen
Imbirumasloprzyprawa Curry lagodne
chillikolendrakurkumacukiersol
sos sojowyW rondlu rozgrzewamy 2-3 lyzki
masla,dodajemy posiekany
czosnek(pol
glowki) i plaster posiekanego
imbiru oraz cala posiekana
cebule.Dodajemy lyzke
curry ,pol lyzeczki
kolendry,
kurkumy,
chilli i
cukru.Mieszamy az sie to wszystko bardzo ladnie zeszkli.

Dodajemy
szpinak ,mieszamy dokladnie i zostawiamy na malym gazie ,niech sie biedaczek
kurczy w tym maselku:)My w tym czasie miksujemy
pomidory z polowka
czosnku,lyzka
curry,odrobina
kurkumy ,
chilli i
kolendry,dodajemy jeszcze maly plasterek drobno posiekanego
imbiru.

Zagladamy do garnka ,jezeli
szpinak wyglada jak na zalaczonym ponizej obrazku ,to smialo dodajemy
pomidorowe curry.

Mieszamy wszystko dokladnie i zostawiamy na malym gazie ,na okolo 15-20 minut.W miedzyczasie,zeby sie nie nudzic ,gotujemy ryz.Po 15-20 minutach sciagamy
szpinak z "ognia" i dodajemy jakies 4 lyzki
jogurtu lub
serka,doprawiamy
sosem sojowym i danie gotowe!Ja w miedzyczasie dodalam jeszcze okolo lyzki
curry i troche wiecej
chilli,sami ocenicie czy Wy tez chcecie,zeby to bylo bardziej aromatyczne ,bardziej ostre.Mozna tez dodac troche
smietany.Ja tego nie robie, bo
jogurt grecki jest bardzo tresciwy.Sos ma wygladac tak:

Z czym podawac???Mozna z
ryzem ,mozna z
ziemniakami,
mlode swietnie sie do tego nadaja.Mozna polac sosem pulpety z
indyka,mozna zatopic
kurczakowe cycki w
szpinaku .W tym przypadku mozna sobie pofantazjowac,zaszalec,isc na calosc,ryzykowac.Mozna,bo efekt zawsze bedzie ten sam.PRZEPYSZNY Moi kochani PRZEEEPYSZNY!!!Ja dzisiaj podaje z
ryzem i kotlecikami mielonymi.Siadajcie i zajadajcie.


SMACZNEGO!