Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
sandacz sprawiony 1,5 kilogramów
cebula 1 sztuk
kajzerka 2 sztuk
chrzan śmietankowy 3,5 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
bulion warzywny 1 litrów
białka 2 sztuk
żelatyna 2 łyżek deserowych
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 4 ziarna
sok z cytryny według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniacząstki
cytryny według uznania
papryka według uznania
marchewki według uznania
szczypiorek według uznaniaWykonanie:W
mleku namoczyć
bułki. Umytą, osuszoną
rybę pokroić na 2 centymetrowe dzwonki. 6 ze środkowej części odłożyć i oprószyć
solą, a resztę oczyścić z ości i usunąć skórę.
Mięso zmiksować z odciśnięta
bułką i wymieszać z posiekana
cebulą. Doprawić
chrzanem,
sokiem z cytryny,
solą oraz
pieprzem i wymieszać z piana z
białek. Farszem napełnić odłożone dzwonki, ułożyć w szerokim, płaskim garnku, zalać zimnym
bulionem, dodać
listek laurowy oraz
ziele angielskie i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Ostrożnie wyjąć, ułożyć na półmisku i udekorować cząstkami
cytryny, paskami
papryki i
marchewki oraz
szczypiorkiem.
Wywar z gotowania przecedzić, odparować do 1/2 objętości, rozpuścić w nim
żelatynę i ostudzić. Tężejącą galaretą zalać
rybę i wystudzić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: