Wykonanie
Jak już wspominałam, od niedawna jestem dumną posiadaczką książki "Jadłonomia". To właśnie z niej pochodzi dzisiejszy przepis. Chowder, czyli gęsta, warzywna zupa, spokojnie może wystarczyć za cały letni obiad.To świetny pomysł, zwłaszcza teraz, gdy sezon warzywny w pełni!Chowder

Składniki:kolba
kukurydzymały
kalafiorcebula5
suszonych pomidorów w
oleju i trochę
oleju ze słoiczkapęczek
szczypiorkulitr
mleka (u mnie owsiane)litr
bulionu warzywnego2
liście laurowekilka kulek
ziela angielskiegoszczypta
papryki mielonej i
chillisól i
pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju z
pomidorów. Ziarenka
kukurydzy oddzielamy od kolby przy pomocy noża, kolbę wyrzucamy.
Kalafior dzielimy na małe różyczki.Do
cebuli dorzucamy
przyprawy, smażymy przez chwilę, po czym dorzucamy
ziarna kukurydzy,
kalafiora i posiekane
suszone pomidory. Smażymy całość 15 minut, co jakiś czas mieszając.Następnie zalewamy wszystko
mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu aż
kalafior będzie miękki - jakieś 15 minut. Następnie dodajemy 2/3 posiekanego
szczypiorku i
bulion. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Podajemy posypany resztą
szczypiorku.Smacznego!