ßßß Cookit - przepis na Chowder z kalafiora i kukurydzy (v)

Chowder z kalafiora i kukurydzy (v)

nazwa

Wykonanie

Jak już wspominałam, od niedawna jestem dumną posiadaczką książki "Jadłonomia". To właśnie z niej pochodzi dzisiejszy przepis. Chowder, czyli gęsta, warzywna zupa, spokojnie może wystarczyć za cały letni obiad.
To świetny pomysł, zwłaszcza teraz, gdy sezon warzywny w pełni!
Chowder
Składniki:
kolba kukurydzy
mały kalafior
cebula
5 suszonych pomidorów w oleju i trochę oleju ze słoiczka
pęczek szczypiorku
litr mleka (u mnie owsiane)
litr bulionu warzywnego
2 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
szczypta papryki mielonej i chilli
sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z pomidorów. Ziarenka kukurydzy oddzielamy od kolby przy pomocy noża, kolbę wyrzucamy. Kalafior dzielimy na małe różyczki.
Do cebuli dorzucamy przyprawy, smażymy przez chwilę, po czym dorzucamy ziarna kukurydzy, kalafiora i posiekane suszone pomidory. Smażymy całość 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Następnie zalewamy wszystko mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu aż kalafior będzie miękki - jakieś 15 minut. Następnie dodajemy 2/3 posiekanego szczypiorku i bulion. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypany resztą szczypiorku.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2015/07/chowder-z-kalafiora-i-kukurydzy-v.html