ßßß
Składniki :50 dag solonych filetów śledziowych10 dag suszonych grzybów2 średnie cebuleolej2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiegosólpieprz mielonymlekoOpis wykonania :1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy zostawiając wywar, studzimy i kroimy w paski.2. Filety zalewamy mlekiem, tak by były całe zalane i moczymy około 3 godziny. Płuczemy, osuszamy i kroimy na kilku centymetrowe kawałki.3. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju, dodajemy listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego oraz pokrojone grzyby podlewamy wywarem i dusimy pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy sola i pieprzem, studzimy.4. Śledzie i sos układamy warstwami w szklanej misce, odstawiamy na 2 - 3 dni by przeszły :).
źródło : Polskie tradycje kulinarne- Przysmaki ze śledziJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy