Wykonanie
Każdy z nas nie raz jadł różne pasztety. Ja uwielbiam ten który od lat robię w domu. Metodą prób i błędów dochodziłam do takiego smaku. Dzielę się nim z
Wami bo naprawdę warto. Dziś wszyscy szaleją z daniami na bazie dyni - a ja jak zwykle z innej bajki :)Strasznego Halloween dla Was ! :)Składniki :750 g ud z
kurczaka , lub ćwiartek500 g
wątróbki drobiowej400 g
wołowiny ( może być gulaszowa )4
marchewki1
pietruszkapołowa
pora ( biała część )2 małe
cebule1
bułka ( najlepiej
kajzerka)3
jaja0,5 łyżeczka
tymianku0,5 łyżeczki
bazylii suszonej1 łyżeczka
ziela angielskiego2 łyżeczki
majeranku3 łyżki
masła2 duże
liście laurowe2 duże ząbki
czosnkusól i świeżo zmielony
pieprz2 keksówki aluminiowe ,
bułka tartaPrzygotowanie :
Mięso i warzywa dokładnie myjemy.
Wołowinę kroimy w kostkę.Wszystko wrzucamy do gara i zalewamy
wodą. Dodajemy
liście laurowe i
ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu ok 1,5-2 godziny.
Wątróbkę myjemy i oczyszczamy. Na patelni podsmażamy
cebulę na rumiano , dodajemy posiekany lub zgnieciony
czosnek smażymy jeszcze 2 min .Dodajemy
wątróbkę i podsmażamy wszystko ok 4 min.Gdy
mięsa się ugotują (
kurczak powinien ładnie odchodzić od kości ) . Odcedzamy wszystko i odstawiamy na 10 min do przestudzenia. W tym czasie namaczamy
kajzerkę w wodzie lub w wywarze po
mięsie. Przygotowujemy maszynkę do mielenia.
Kurczaka oddzielamy od kości.
Bułkę ,
mięso , 2
marchewki , 1
pietruszkę i
wątróbkę mielimy razem.Ja
mielę trzykrotnie , zależy jaką konsystencję pasztetu lubicie.Doprawiamy
solą ,
pieprzem ,
ziołami,
majerankiem. Dodajemy
jaja i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Nagrzewamy piekarnik do 180 st .Keksówki smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą - dzięki temu pasztet ładnie od nich odejdzie. Masę przekładamy do keksówek a na wierzch każdej układamy po kawałeczku
masła. Pieczemy 1 godz i 10 min z czego ostatnie 5 min tylko na górnym grzaniu w temp. 200 st.Smacznego! :)













Smacznego ! :)