ßßß Cookit - przepis na Doskonały pieczony pasztet - po mojemu.

Doskonały pieczony pasztet - po mojemu.

nazwa

Wykonanie

Każdy z nas nie raz jadł różne pasztety. Ja uwielbiam ten który od lat robię w domu. Metodą prób i błędów dochodziłam do takiego smaku. Dzielę się nim z Wami bo naprawdę warto. Dziś wszyscy szaleją z daniami na bazie dyni - a ja jak zwykle z innej bajki :)
Strasznego Halloween dla Was ! :)
Składniki :
750 g ud z kurczaka , lub ćwiartek
500 g wątróbki drobiowej
400 g wołowiny ( może być gulaszowa )
4 marchewki
1 pietruszka
połowa pora ( biała część )
2 małe cebule
1 bułka ( najlepiej kajzerka)
3 jaja
0,5 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki bazylii suszonej
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
3 łyżki masła
2 duże liście laurowe
2 duże ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony pieprz
2 keksówki aluminiowe ,bułka tarta
Przygotowanie :
Mięso i warzywa dokładnie myjemy. Wołowinę kroimy w kostkę.Wszystko wrzucamy do gara i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu ok 1,5-2 godziny.
Wątróbkę myjemy i oczyszczamy. Na patelni podsmażamy cebulę na rumiano , dodajemy posiekany lub zgnieciony czosnek smażymy jeszcze 2 min .Dodajemy wątróbkę i podsmażamy wszystko ok 4 min.
Gdy mięsa się ugotują ( kurczak powinien ładnie odchodzić od kości ) . Odcedzamy wszystko i odstawiamy na 10 min do przestudzenia. W tym czasie namaczamy kajzerkę w wodzie lub w wywarze po mięsie. Przygotowujemy maszynkę do mielenia. Kurczaka oddzielamy od kości.Bułkę , mięso , 2 marchewki , 1 pietruszkę i wątróbkę mielimy razem.Ja mielę trzykrotnie , zależy jaką konsystencję pasztetu lubicie.
Doprawiamy solą , pieprzem , ziołami, majerankiem. Dodajemy jaja i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Nagrzewamy piekarnik do 180 st .Keksówki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą - dzięki temu pasztet ładnie od nich odejdzie. Masę przekładamy do keksówek a na wierzch każdej układamy po kawałeczku masła. Pieczemy 1 godz i 10 min z czego ostatnie 5 min tylko na górnym grzaniu w temp. 200 st.
Smacznego! :)
Smacznego ! :)
Źródło:http://zapachemismakiem.blogspot.com/2014/10/doskonay-pieczony-pasztet-po-mojemu.html