ßßß Cookit - przepis na Ziołowe bułeczki- nadziewane

Ziołowe bułeczki- nadziewane

nazwa

Wykonanie

Jestem zła bo nie ma jeszcze wyników z chemii... agggrrrr...
Jestem w domu i mam dla kogo piec i gotować, bo będąc na studiach dla samej siebie nie zawsze mam czas... no i pozostaje jeszcze kwestia finansowa, bo dla mnie samej to mi się nie opłaca... większość by się zmarnowało też... a współlokatorzy nie zawsze podzielają moją fascynację gotowaniem, no i ja nie będę ich żywić i sponsorować haha
A tak w domku, piekę dla najbliższych, produkty są, bądź daję tylko znać mamuśce, że czegoś potrzebuję, a ona czuwa nad zaopatrzeniem. Cieszy się, że wykazuję chęci do gotowania i pieczenia. Chociaż czasem jest zła... bo to po niej uwielbiam piec, a dwie przecież piec nie będziemy. Więc musimy się dzielić.
Wczoraj wieczorem przypomniało mi się, że kiedyś chodząc po blogach natknęłam się na przepis podobnych bułek. Więc moją inspiracją była Sue .
Bułki wyszły pyszne!! mięciutkie w środku! Polecam!. Do środka można włożyć wszystko, wedle upodobań :D
Bułki ziołowe (12 bułek)
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
20g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka bazylii, oregano, majeranku, tymianku
200ml wody
100ml mleka
1 jajko
Nadzienie
1/2 czerwonej papryki
2 duże plastry sera
2 duże plastry szynki
1/2 cebuli
+ żółtko, łyżka mleka, przyprawy
Zrobić rozczyn. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki.Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30min. Po tym czasie rozczyn mieszamy z pozostałą częścią mąki, ciepłą wodą, jajkiem, przyprawami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę do wygarowania. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części. Mi wyszło 12. Paprykę i cebulkę kroimy i wstawiamy na 2-3min do mikrofali żeby pozbyć się nadmiaru wody. Warzywka staną się mięciutkie. Przygotowujemy ser i szynkę. Szynkę pokroić drobno Z ciasta formujemy kulki. Rozpłaszczmy je i do środka dajemy kawałek sera, trochę szynki i warzyw. Bułkę zlepiamy. Czynność powtarzamy z każdą bułeczką. Piekarnik nastawiamy na 50stopni i bułki wkładamy do niego na 20min. Powinny nam jeszcze urosnąć. Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy przyprawami. Pieczemy w 170stopniach przez 25min. Smacznego!
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/01/zioowe-bueczki-nadziewane.html