Wykonanie

Jestem zła bo nie ma jeszcze wyników z chemii... agggrrrr...Jestem w domu i mam dla kogo piec i gotować, bo będąc na studiach dla samej siebie nie zawsze mam czas... no i pozostaje jeszcze kwestia finansowa, bo dla mnie samej to mi się nie opłaca... większość by się zmarnowało też... a współlokatorzy nie zawsze podzielają moją fascynację gotowaniem, no i ja nie
będę ich żywić i sponsorować hahaA tak w
domku, piekę dla najbliższych, produkty są, bądź
daję tylko znać mamuśce, że czegoś potrzebuję, a ona czuwa nad zaopatrzeniem. Cieszy się, że wykazuję chęci do gotowania i pieczenia. Chociaż czasem jest zła... bo to po niej uwielbiam piec, a dwie przecież piec nie będziemy. Więc musimy się dzielić.Wczoraj wieczorem przypomniało mi się, że kiedyś chodząc po blogach natknęłam się na przepis podobnych
bułek. Więc moją inspiracją była Sue .
Bułki wyszły pyszne!! mięciutkie w środku! Polecam!. Do środka można włożyć wszystko, wedle upodobań :D
Bułki ziołowe (12
bułek)3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej20g
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
bazylii,
oregano,
majeranku,
tymianku200ml
wody100ml
mleka1
jajkoNadzienie1/2
czerwonej papryki2 duże plastry
sera2 duże plastry
szynki1/2
cebuli+
żółtko, łyżka
mleka,
przyprawyZrobić rozczyn.
Mleko lekko podgrzać, dodać
cukier,
drożdże i łyżkę
mąki.Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30min. Po tym czasie rozczyn mieszamy z pozostałą częścią
mąki, ciepłą
wodą,
jajkiem,
przyprawami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę do wygarowania. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części. Mi wyszło 12.
Paprykę i
cebulkę kroimy i wstawiamy na 2-3min do mikrofali żeby pozbyć się nadmiaru
wody. Warzywka staną się mięciutkie. Przygotowujemy
ser i
szynkę.
Szynkę pokroić drobno Z ciasta formujemy kulki. Rozpłaszczmy je i do środka dajemy kawałek
sera, trochę
szynki i warzyw.
Bułkę zlepiamy. Czynność powtarzamy z każdą bułeczką. Piekarnik nastawiamy na 50stopni i
bułki wkładamy do niego na 20min. Powinny nam jeszcze urosnąć. Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym
żółtkiem z
mlekiem i posypujemy
przyprawami. Pieczemy w 170stopniach przez 25min. Smacznego!

