ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z mięsem (pszenne z mięsem wieprzowym)

Paszteciki z mięsem (pszenne z mięsem wieprzowym)

nazwa

Wykonanie

Te paszteciki robię od dobrych kilku lat. Zawsze wychodzą, zawsze są smaczne. Czasami je mrożę i gdy dzieci jadą do dziadków, mamy z mężem szybki obiad. Każdemu smakują, a ich wariacje są nieskończone. A że nie lubię za bardzo mięsa drobiowego jako farszu (jest dla mnie zbyt suche...), robię je zawsze z mięsem wieprzowym. Dzisiaj przepis podstawowy - z samym mięsem.
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
jedna paczuszka suszonych drożdży lub 1/2 kostki drożdży świeżych
2 całe jajka
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki letniego mleka
pół kostki miękkiej margaryny
1 łyżka cukru
ulubione zioła ( u mnie pieprz kolorowy, majeranek, pietruszka lub bazylia)
1 dodatkowe jajko roztrzepać do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
Farsz:
ok. 0,7 kg mięska - łopatki, karczku, szynki (karczek jest najlepszy, ponieważ jest tłusty i farsz nie wyjdzie suchy)
2 cebule
1 bułka (może być stara, trzeba ją namoczyć)
sól, pieprz, sypka czerwona papryka, tymianek
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Ciasto wyrobić ręcznie (według mnie wyrabia się łatwiej, niż ciasto na pierogi...): jeśli mamy drożdże w paczce - zmieszać razem wszystkie składniki, na końcu powoli dodając po trochu mleko. Jeśli mamy drożdże świeże, należy je rozkruszyć do kubka, zalać mlekiem, dodać cukier, dobrze wymieszać (do rozpuszczenia drożdży) i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wlać drożdże do reszty składników i zagnieść.
Ciasto najlepiej wyrobić w ten sposób: usypać z mąki pagórek, w środek wbić jajka, dodać sól, drożdże z paczki, margarynę, cukier i zioła, a następnie wyrabiać jedną ręką, drugą co jakiś czas dodając mleko. W przypadku drożdży świeżych, dodajemy je na końcu już z mlekiem. Kwestia wprawy - jak z ciastem na pierogi, ale różnica polega na tym, że akurat to ciasto drożdżowe nie ma prawa nie wyjść. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W tym czasie zrobić farsz: mięsko opłukać, pokroić na małe kawałki, podsmażyć na ok. 5 łyżkach oleju, razem z posiekaną cebulką, przyprawami i czosnkiem. Dodać ok. pół szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Następnie lekko ostudzić i zmielić wszystko, dodając na końcu namoczoną w wodzie bułkę. Dobrze wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w formie prostokąta.
Przeciąć je wzdłuż na pół i na środku każdej połowy położyć "wałek" z farszu. Następnie przykryć farsz bokami ciasta, lekko dociskając. Pokroić wałki ciasta na odpowiednie kawałki.
Paszteciki przełożyć na blachę i każdy z nich posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem.
Piec w temperaturze 160'C (termoobieg) lub 180'C (bez termoobiegu) przez ok. 25 minut. Podawać oczywiście z czerwonym barszczem :)
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2015/01/paszteciki-z-miesem-pszenne-z-miesem.html