ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 18(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 11SkładnikLogo Ilość Czegomąka 300 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychsoda oczyszczona 1 łyżek deserowychsól 1 szczyptacukier brązowy 100 gramówskórka otarta z cytryny 1 łyżek stołowychorzechy włoskie posiekane 75 gramówrodzynki 180 gramówjajka 2 sztukolej 90 mililitrówsok z limonek 60 mililitrówmleko 60 mililitrówcukinia starta 200 gramówser śmietankowy 90 gramówcukier puder 150 gramówskórka starta z limonki 1 łyżek deserowychsok z limonki 1 łyżek stołowychWykonanie:Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, solą, cukrem, skórką z cytryny, orzechami i rodzynkami. Mikserem ubić jajka z olejem, sokiem z limonek i mlekiem, aż masa będzie gładka i kremowa. Dodać suche składniki i wymieszać. Dodać cukinię i wymieszać. Ciasto włożyć łyżką do 18 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek.Likier limonkowy: ubić mikserem ser z cukrem pudrem. Dodać skórkę z limonki i tyle soku, aby powstał gęsty, dający się rozsmarować lukier. Rozprowadzić go na ostudzonych babeczkach i podawać.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaWielkanocKomentarze:Autor: Scully16Data: 2009-04-20az slinka cieknie :)Autor: FloressData: 2008-12-30superAutor: elunia8762Data: 2008-12-22:)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: