ßßß Cookit - przepis na Babeczki cukiniowe z limonkowym lukrem

Babeczki cukiniowe z limonkowym lukrem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 18
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 11
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
cukier brązowy 100 gramów
skórka otarta z cytryny 1 łyżek stołowych
orzechy włoskie posiekane 75 gramów
rodzynki 180 gramów
jajka 2 sztuk
olej 90 mililitrów
sok z limonek 60 mililitrów
mleko 60 mililitrów
cukinia starta 200 gramów
ser śmietankowy 90 gramów
cukier puder 150 gramów
skórka starta z limonki 1 łyżek deserowych
sok z limonki 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, solą, cukrem, skórką z cytryny, orzechami i rodzynkami. Mikserem ubić jajka z olejem, sokiem z limonek i mlekiem, aż masa będzie gładka i kremowa. Dodać suche składniki i wymieszać. Dodać cukinię i wymieszać. Ciasto włożyć łyżką do 18 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek.
Likier limonkowy: ubić mikserem ser z cukrem pudrem. Dodać skórkę z limonki i tyle soku, aby powstał gęsty, dający się rozsmarować lukier. Rozprowadzić go na ostudzonych babeczkach i podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Włoska
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: Scully16
Data: 2009-04-20
az slinka cieknie :)
Autor: Floress
Data: 2008-12-30
super
Autor: elunia8762
Data: 2008-12-22
:)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6120/Babeczki-cukiniowe-z-limonkowym-lukrem