Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 18(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 11SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
cukier brązowy 100 gramówskórka otarta z
cytryny 1 łyżek stołowych
orzechy włoskie posiekane 75 gramów
rodzynki 180 gramów
jajka 2 sztuk
olej 90 mililitrówsok z
limonek 60 mililitrów
mleko 60 mililitrów
cukinia starta 200 gramów
ser śmietankowy 90 gramów
cukier puder 150 gramówskórka starta z
limonki 1 łyżek deserowych
sok z limonki 1 łyżek stołowychWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z proszkiem,
sodą,
solą,
cukrem,
skórką z cytryny,
orzechami i
rodzynkami. Mikserem ubić
jajka z
olejem,
sokiem z
limonek i
mlekiem, aż masa będzie gładka i kremowa. Dodać suche składniki i wymieszać. Dodać
cukinię i wymieszać. Ciasto włożyć łyżką do 18 foremek wysmarowanych
masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek.
Likier limonkowy: ubić mikserem
ser z
cukrem pudrem. Dodać skórkę z
limonki i tyle soku, aby powstał gęsty, dający się rozsmarować
lukier. Rozprowadzić go na ostudzonych babeczkach i podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaWielkanocKomentarze:Autor: Scully16Data: 2009-04-20az
slinka cieknie :)Autor: FloressData: 2008-12-30superAutor: elunia8762Data: 2008-12-22:)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: