Wykonanie
Kiedy mam ochotę na coś słodkiego i mało czasu na pieczenie, zawsze piekę muffiny. Wypróbowałam już mnóstwo różnych przepisów. Część z nich postaram się Wam przekazać na tym blogu.W sezonie kiedy mamy
owoce warto z nich korzystać do
oporu i piec właśnie z nimi. Do muffinków możemy dodawać jakie tylko chcemy
owoce, czasami jednak konsystencja ciasta i rodzaj zawartych w nim składników będzie się lekko zmieniała właśnie ze względu na rodzaj użytych
owoców.Wykorzystuję jeszcze fakt, iż mamy świeże
jagody, gdyż sezon na nie dobiega już końca i dzisiaj piekę muffiny właśnie z
jagodami.
Blueberry muffinsSkładniki:2 i 1/2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
solistarta skórka z połowy
limonki1 duże lub 2 małe
jajka1/2 szklanki
oleju roślinnego lub
słonecznikowego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub
cukru waniliowego1 szklanka
jagód1 szklanka
mleka1 łyżka
soku z limonkiPrzygotowanie:Do szklanki
mleka wlać łyżkę
soku z limonki i odstawić na 10 minut.W międzyczasie do miski przesiać
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia, dodać
sól,
wanilię i
cukier puder oraz utartą skórkę z połowy
limonki.W drugiej misce lekko rozbić
jajko lub dwa w zależności od jego wielkości, dodać
olej, i
mleko z
sokiem limonki. Lekko roztrzepać.Do suchych składników dodać mokre składniki i wymieszać łyżką. Mieszamy tylko chwilkę po czym dodajemy
jagody, łączymy z masą i gotowe.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C, i wkładamy muffiny na 15 do 17 minut.Jeżeli używamy dużych foremek na muffiny, wtedy muszą się one piec troszeczkę dłużej. Wypełniając foremki masą pamiętajmy aby masa była do wysokości 3/4 foremki. Jeżeli wypełnimy je do końca masa wykipi w trakcie pieczenia.
Muffiny według tego przepisu zawsze się udają i są smakowite. Polecam gorąco. Smacznego!