Wykonanie
Najlepsze
śledzie w
śmietanie robi mój brat :) Jak? A nie mam bladego! Zielonego też nie mam ;)Ja, jak kupuję
matjasy i chcę zrobić z nich
śledzie w
śmietanie (czy w ogóle cokolwiek z nich) to wychodzi mi jedna, wielka
SÓL ! Czyli krótko mówiąc: DANIE NIE DO PRZEŁKNIĘCIA !Próbowałam
matjasy moczyć ze 2-3 godziny w wodzie - skutek żaden mimo zmieniania, od czasu do czasu,
wody.Ktoś podrzucił mi pomysł na moczenie ich w tej wodzie przez całą noc - skutek mizerny.Na jednej z grup kulinarnych podpowiadali, żeby zamiast
wody, użyć
mleka. Hm...?Wcześniej o tym nie słyszałam, ale mimo to nie spróbowałam...Dlaczego? Bo trafiłam na czaderskie :) wiejskie
filety śledziowe w
oleju w
cebulką.
Miód w... buzi! No są takie, że ała :D Nie trzeba ich moczyć, bo nie są słone. Można je wyjadać garściami prosto ze słoika! Dlatego postanowiłam zrobić z nich
sałatkę śledziową, która chodziła za mną od momentu, gdy kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu
śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus
włoszczyzna i puszka
groszku.Porcji? Z 10 będzie.Koszt? Nieporównywalny.Polecam :)

Składniki:1 słoik wiejskich
filetów śledziowych w
oleju z
cebulką (650 gramów)1 puszka
zielonego groszku2
marchewki1 nieduży
seler2
ziemniaki1
jabłko2
ogórki kiszone (opcjonalnie)2 kopiaste łyżki
majonezu2 kopiaste łyżeczki
jogurtu naturalnego1 płaska łyżeczka
pieprzu ziołowy1 płaska łyżeczka mielonej
czerwonej paprykiszczypta
soliMarchew,
seler i
ziemniaki gotujemy

W tym czasie odcedzamy i przekładamy
groszek do salaterki
Ogórki kiszone kroimy w kostkę - przekładamy do
groszku

Ze słoika wyjmujemy
cebulkę (wszystko co tam jest) i kroimy ją na mniejsze kawałki - przekładamy do salaterki
Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy
Jabłko również kroimy w kostkę

Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy najpierw w plastry i pozwalamy im odpocząć przez ok. 10 minut - niech trochę wystygną (ja studziłam przy otwartym oknie - taka pogoda teraz, że szybko wystygną)


Po przestudzeniu - kroimy w kwadraciki i przekładamy do pozostałych składników - mieszamy


Teraz robimy sos:
majonez i
jogurt naturalny przekładamy do oddzielnej miseczki, wsypujemy
przyprawy i wszystko bardzo dokładnie mieszamy


Przelewamy do sałatki, delikatnie mieszamy i... ZJADAMY! :)

Po co kupować? Robić! I na święta będzie jak znalazł :)



Smacznego! :)