Wykonanie
Wydaje się, że każdym nadmorski region ma swoją wersję
rybnego gulaszu . Francuzi mają bouillabaise , Portugalczycy bacalhoada , Nowa Anglia ma swoje "chowdah", a w San Francisco gotują cioppino. Moje pierwsze spotkanie z gulaszem rybnym było wersją z
łososiem Pycha! Kochamy dania
rybne, ale nigdy nie pomyślałabym, aby użyć w takim gulaszu
mleka kokosowego.Kilka słów o tym przepisie. Po pierwsze, wykonanie jest na prawdę łatwe . Wydaje się bardzo egzotyczne, ale prawdopodobnie większość składników macie już w domu (no może z wyjątkiem świeżej
ryby). Całkowity czas to mniej niż godzina, tylko ze względu na to, że danie to podajemy z
ryżem .Jeśli chodzi o wybór
ryby to najlepiej wykorzystać
białą rybę .
Dorsz może się rozpadać.
Halibut będzie bardziej wytrzymały. Możemy także dodać
krewetki lub inne
owoce morza.Składniki :zupa:1,5-2 kg
filetów białej ryby(miecznik,
halibut,
dorsz), pokrojone3 ząbki
czosnku, posiekane4 łyżki
soku z cytryny lub
limonkisól,
pieprzoliwa z oliwek1 szklanka posiekanej
cebuli0,5 żółtej i 0,5
czerwonej papryki, bez nasion, pokrojone2 szklanki posiekanych
pomidory1 łyżka
papryki słodkiej1 duża
marchew1 duży pęczek
kolendry, posiekanygarść
zielonego groszku0,5 szklanki
mleka kokosowegoryż :1 szklanka
białego ryżu1 łyżka
oliwy z oliwek0,5
cebuli, posiekanej1 ząbek
czosnku, posiekany2 szklanki wrzącej
wody1 łyżeczka
soliKawałki
ryby wkładamy do miski , dodajemy
czosnek i
sok z limonki. Mieszamy tak, żeby
ryba była dobrze pokryta . Posypujemy obficie
solą (najlepiej morską) i
pieprzem . Wstawiamy do lodówki do schłodzenia, a w międzyczasie przygotowujemy resztę dania.Jeśli planujemy podanie dania z
ryżem ,zaczynamy od
ryżu. W rondelku na średnim ogniu doprowadzamy
wodę do wrzenia. Dodajemy łyżkę
oliwy z oliwek, a następnie posiekane pół
cebuli i gotujemy, mieszając, aż
cebula będzie przezroczysta. Dodajemy
czosnek i gotujemy przez 30 sekund. Dodajemy
ryż i mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wrzącej
wody. Mieszamy z 1 łyżeczką
soli. Doprowadzamy ponownie do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień , przykrywamy i zostawiamy na ogniu na 15 minut, po czym zdejmujemy z ognia , aż gotowe do podania zupy.W dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną
cebulę i smażymy kilka minut. Dodajemy
papryki, obroną i pokrojoną
marchew i
gorszek. Posypujemy obficie
solą i
pieprzem. Smażymy przez kilka minut, aż
papryka zaczynie mięknąć . Dodajemy posiekane
pomidory. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut bez przykrycia. Mieszamy z posiekaną
kolendrą .Łączymy
rybę z warzywami i dodajemy
mleko kokosowe. Delikatnie mieszamy. Doprowadzamy gulasz do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i pozwalamy "dojść" na wolnym ogniu - ok. 15 minut . Doprawiamy do smaki. . Być może potrzeba będzie dodać więcej
soli ,
sok z limonki lub
cytryny lub
pieprz. Podajemy z
ryżem, ewentualnie z chrupiącym
chlebem.