ßßß
Cookit - przepis na Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Składniki
Cannelloni
Mięso mielone wołowe
Cebula
Parmezan
Masło
Czosnek
Oliwa z oliwek
Jajko
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Pomidor
Bazylia
Oregano
Ocet balsamiczny
Mąka
Bulion
Mleko
Żółtko
Śmietana
Żółty ser
Ser mozarella
Wykonanie
Składniki (6 porcji):250 g
makaronu cannelloni
500 g
mięsa mielonego wołowego
1
cebula
100 g startego
parmezanu
2 łyżki
masła
2 ząbki
czosnku
oliwa z oliwek
1
jajko
sól
i
pieprz
gałka muszkatołowa
sos pomidorowy
:1 puszka
pomidorów
bez skórkiszczypta suszonej
bazylii
i
oregano
1 ząbek
czosnku
1 łyżka
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
octu balsamicznego
sól
i
pieprz
sos beszamelowy
:1 łyżka
masła
1 łyżka
mąki
0,5 szklanki
bulionu
0,5 szklanki
mleka
1
żółtko
3/4 szklanki
śmietany
180 g startego
żółtego sera
goudy180 g
sera parmezan
lub
mozzarelli
sól
i
pieprz
sos pomidorowy
: na
oliwie
przez 1 minutę podsmażamy wyciśnięty
czosnek
z suszonymi
ziołami
. Dodajemy
pomidory
z puszki, rozdrabniamy je na patelni drewnianą łyżką. Całość smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy
sól
i
pieprz
do smaku oraz łyżeczkę
octu balsamicznego
1/3 gotowego sosu odlewamy – będzie on potrzebny do polania
cannelloni
przed podaniem. Resztę sosu mieszamy z
mięsem
.
sos beszamelowy
: w rondelku roztapiamy
masło
i przesmażamy je z
mąką
. Dodajemy
mleko
,
żółtko
i
śmietanę
. Mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy
bulion
i ponownie mieszamy – jeśli sos będzie za gęsty, dolewamy
mleka
. Na koniec wsypujemy
starty ser
. Doprawiamy
solą
i
pieprzem
. Sos powinien
mieć
konsystencję gęstej
śmietany
.
cannelloni
:
cebulę
obieramy i siekamy, następnie podsmażamy na
oliwie z oliwek
. Dodajemy
mięso
i smażymy je ok. 20 minut. Dodajemy
jajko
i zmiażdżony
czosnek
oraz wcześniej przygotowany
sos pomidorowy
(2/3 porcji) – wszystko dobrze mieszamy i jeszcze chwilkę razem gotujemy. Następnie doprawiamy
solą
,
pieprzem
i
gałką muszkatołową
. Gotowy farsz studzimy.Rurki
cannelloni
gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzone napełniamy mięsnym farszem.
Makaron
układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym
masłem
, tak aby się stykał ze sobą i przywierał do
boków
formy. Na końcu polewamy rurki
sosem beszamelowym
. Całość zapiekamy w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez ok. 30 min. Przed podaniem
makaron
polewamy odłożonym
sosem pomidorowym
i posypujemy startym
parmezanem
.
Źródło:
http://widelce.blogspot.com/2013/09/cannelloni-z-miesem-mielonym-w-sosie.html
Przepisy powiązane
Nadziewane cannelloni pod beszamelem
Nadziewane cannelloni pod beszamelem
Nadziewane cannelloni pod beszamelem
Moussaka
Moussaka
Składniki powiązane (0)