ßßß
Składniki:4 porcje300g ryżu (ja dałam jaśminowy)2 ząbki czosnkuczerwona paprykapęczek cebulki dymki (głównie białe części)3 żółtka1 jajkopęczek natki pietruszkikilka gałązek świeżego koperku2 łyżki mąkisólpieprzolejszczypta chilli2 łyżeczki curry1 łyżeczka słodkiej papryki1 kostka rosołowa (najlepiej ekologiczna)Wykonanie:2 szklanki wody zagotować z kostką bulionową. Wrzucić ryż, ugotować na sypko, odsączyć. Do rondla wlać 3 łyżki oleju i do zimnego oleju wrzucić posiekany czosnek. Smażyć 1 minutę. Następnie do czosnku dodać drobno pokrojoną paprykę( bez gniazd nasiennych) oraz pokrojoną dymkę. Lekko posolić, smażyć ok.2 minut, stale mieszając. Podsmażone składniki dodać do ryżu i wymieszać. Dodać żółtka, jajko, curry, pietruszkę, koperek, chilli oraz łyżeczkę papryki w proszku. Wsypać 2 łyżki mąki i jeszcze raz wymieszać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Łyżką układać placuszki na rozgrzanej patelni. Smażyć z obu stron na rumiano. Placuszki podawać gorące.Uwagi:Jeżeli w trakcie smażenia placki będą się rozpadać, dodatkowo dodać łyżkę mąki do masy ryżowej.