Wykonanie
Bardzo przypadły mi do gustu dania z
ciecierzycą,nie dość,że jest bardzo zdrowa,bo bogata w witaminy,podnosi odporność organizmu,co jest bardzo wskazane,teraz wiosną(przymknijmy oko na kaprysy pogodowe),to jeszcze
daje szereg możliwości kulinarnych-pasty,kotlety,dodatek do
sałat.Nic tylko gotować... A właściwie kupić "zapuszkowaną",ja do tortilli kupiłam w ziarnach i nie dosyć,że moczyłam ją w wodzie całą noc,to
potem musiałam gotować ponad godzinę,żeby była miękka.No,ale jedzonko smaczne było:)

porcja na patelnię o średnicy dna 16 cm3 całe surowe
jajka mieszam widelcem z
solą,
pieprzem,
słodką papryką(ja użyłam tych przypraw,ale ich rodzaj zależy od tego,jaki smak chcemy nadać tortilli)pół
czerwonej papryki1
szalotka(może być zwykła
cebulka również)1 ząbek
czosnkuolej do smażenia1 puszka
ciecierzycy,ja dałam ugotowanych ziaren, "na oko" jakieś 6-7 łyżek
dymka do posypania po wierzchu-opcjonalnieKorzystam z dwu patelni-jedna do smażenia półproduktów,druga 16cm-owa do smażenia tortilli.Na 1.patelni rozgrzewam
olej i smażę pokrojoną w kostkę
paprykę,
cebulkę i wyciśnięty przez praskę
czosnek,gdy się lekko zeszklą,dodaję
ciecierzycę(jeśli z puszki,to wcześniej odsączam),chwilkę razem podgrzewam i dodaję do miseczki z wybełtanymi
jajkami z
przyprawami,mieszam.Masę wylewam na 2.patelnię,na której rozgrzałam
olej do smażenia.Smażę tortillę z jednej strony,gdy nie przywieram do dna i można ją przesunąć kładę na patelnię talerz,przewracam na niego tortillę i
daję z powrotem na patelnię nieprzysmażoną stroną.Jeśli mamy pomysł,jak sobie tą czynność ułatwić,to oczywiście korzystamy,mnie ten sposób wydał się najrozsądniejszy :)Gdy z obu stron jest gotowa,przysmażona,przekładam na talerz,posypuję
cebulką dymką i gotowe.Smacznego!!!