ßßß Cookit - przepis na 10 Grzechów (Kuchnio)blogerów część 1.

10 Grzechów (Kuchnio)blogerów część 1.

nazwa

Wykonanie

UWAGA
Co prawda w tytule zawarłam sugestię, że poniższe przykłady pochodzą z blogów wyłącznie kulinarnych, ale będąc dzień dnia bombardowana lol contentem z blogów nie-kulinarnych nie mogłam się powstrzymać od dodania kilku przykładów spoza 'branży'. Będzie im poświęcona część druga posta. Smacznego!
10) Nieznajomość Języka Polskiego
Oświadczenie: Autorka wie, że tytułów nie powinno się pisać w całości z wielkich liter, ale jej zmysł estetyczny tego wymaga.
Dlaczego chilli, bo pobudza apetyt, wyostrza smaki i ku rozpaczy mojej żony i dzieci staram się dodawać papryczki do każdej potrawy. Dlaczego czekolada, bo poprawia nastrój, i wszyscy ją bardzo lubimy. Dlaczego mięta, bo fajnie jest latem wyjść do ogrodu, zerwać świeżą miętę i zrobić sobie i żonie zimnego drinka, a dzieciom cytrynową lemoniadę.
Korzystając z dobrodziejstwa krzaczków borówki amerykańskiej rosnącej w ogródku- powstały takie oto tarletki ;) [wracając ze szkoły stał pies.]
Lato to jedyna pora roku, tak obfita w świeże warzywa i owoce. Wykorzystując dojrzewające w słońcu świeże, sezonowe owoce i warzywa wzbogacone warzywami sączkowymi, kiełkami, nasionami i orzechami to podstawa zbilansowanej letniej diety według Pięciu Przemian – książki , która jest nagrodą główną w konkursie. Zapraszam.
Tu bez komentarza - ufam, że czytelnicy sami dojrzą, gdzie są gramatyczne smaczki.
9) Bełt Typograficzny .
Ciężk o się czy ta, g dy tek st jest rozstrzelo n y jak (tu na sunę ło mi s ię ba rdzo niep oprawne polityc znie po równani e, autocenzur a). Tu jedna czcionka, tu drug a, jedno zdjęcie do lew ej,dr ugie na środku, pas ek boczny ma leńki i dłuuu uugi, posty pis a ne rozm iarem 10, 8 al bo 3 ... nie .
8) Kończenie Każdego Zdania Emotką.
Czemu mnie wykorzystujesz? Wyślij sms o treści 'EMOTKA' aby zapobiec molestowaniu młodocianych emotek...
Coś przyjemnego dla oka, a jeszcze bardziej przyjemnego dla podniebienia ;)
Korzystając z dobrodziejstwa krzaczków borówki amerykańskiej rosnącej w ogródku- powstały takie oto tarletki ;)
Do dekoracji dowolne owoce ;)
Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;)
Czasami ten złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;)
Dekorujemy owocami sezonowymi ;)
To cytaty tylko z jednego posta. Czy naprawdę jest niezbędne zastępowanie znaków przestankowych emotkami? Post na blogu to nie rozmowa z przyjaciółką o lakierze do paznokci, tylko coś, co firmujemy swoim nazwiskiem i pokazujemy ludziom. Nie jestem nazistką, na moim blogu też pewnie gdzieś znajdzie się emotka - ale nie jako ersatz kropki. Jeśli tego co (i jak) piszesz nie pozwoliłbyś przeczytać na swoim pogrzebie - nie postuj.
[głosem starszego księdza]: ...do dekoracji dowolne owoce średnik nawias....
7) Tytuły w stylu 'Ania z Zielonego Wzgórza Spotyka Siostry Brontë'
Czyli wszystkie miłości, kwiateczki, jedwabiki, koroneczki, spiżarenki, cytaty z Danielle Steel i inne takie kiczowatości. Moi ulubieńcy to:
Ziołowa szuflada
Lawendowe Niebo...
Drożdżówka w wielkim mieście
Searching for happiness...
Nieprzeciętne pasje pani Przeciętnej [czo?]
Kulinarny Pamiętnik Pani M.
MagicCookingTime
Daria wchodzi do kuchni i oto co prezentuje... [kotlet schabowy, 2014, olej na płótnie]
Połykaj z Surri [hmm...]
Dla równowagi kilka naprawdę dobrych:
UWAGA Kotlet się jara!
Chochelką po łapkach
A fiordy jedzą mi z ręki...
Jak światem świat, człowiek zawsze będzie jadł... [filozofia, +100 do rispektu]
Blog Skrytożercy [parówek Barry'ego Kenta?]
Gotuj z kodeksem ! [tak, prawa karnego!]
6) Rąbanie. Zdań. Jak. Z. Karabinu. Maszynowego.
Pod zielonym niebem" to miejsce, w którym kuchnia spotyka się z pasją tworzenia i fotografowania. Każdy przepis to wypadowa moich skłonności do innowacji i pasji robienia zdjęć. Nie ogranicza mnie lokalność. [...] Bo nie wyobrażam sobie życia bez sernika na zimno, kawy z lodami czy kremu miętowego. W końcu podzielę się z wami zawartością mojej spiżarni. Odkryję sprawdzone metody na zatrzymanie lata w słoikach i butelkach.
Blog 'pod-zielonym-niebiem' jest istną kopalnią lol contentu, zacznijmy od rąbanki zdaniowej.
Nienawidzę, kiedy ktoś próbuje wpleść w pisany tekst nastrój jak spod lipy w Czarnolesie za pomocą zdań prostych i kończących się nieodmiennie kropką. To straszne. Denerwuje mnie. Czy nie można pisać inaczej. W końcu język polski ma tyle znaków przestankowych. Na przykład wykrzykniki. I znaki zapytania. Albo można pisać zdania wielokrotnie złożone.
5) Tłumaczenia z Google Translator bądź Filologia Nie-do-końca Angielska
A wonderful delight chocolate coating adds that cheesecake a character . = Cudownie lekka polewa czekoladowa nadaje sernikowi charakteru.
The first is with feta cheese and liquid honey, the other with chocolate and mint,on the third 'll find homemade peanut butter - salted necessary. = Pierwsza jest z fetą i płynnym miodem, druga z czekoladą i miętą, na trzeciej znajdziemy domowe masło orzechowe - koniecznie solone.
Nic tylko zjadać, zajadać, konsumować. = Nothing but eat, tuck, consume.
Jeśli już chcesz pisać w dwóch językach, zainwestuj w żywego, ludzkiego tłumacza lub w dobry słownik idiomów i czytaj trzy razy, to co postujesz. Thank you from the mountain.
4) Egzaltacja.
IPA: [ˌɛɡzalˈtaʦ̑ʲja], AS: [egzaltacʹi ̯a],
rzeczownik, rodzaj żeński
przesadne demonstrowanie uczuć, niewspółmierne do ich siły, nieadekwatne do poziomu emocjonalnego sytuacji, oraz nadmierne lub pełne zaangażowania i zachwytu wyrażanie myśli
Do tej młodziutkie kwiaty mięty i ja jestem w niebie. Zapraszam tam i was.
Jeżeli dodamy do tego jeszcze chrupiącą panierkę to już jestem w niebie. Dziś polecam takie kurczakowe niebo, czyli roladki nadziewane mozzarella i pomidorkami koktajlowymi podawane w chrupiącej cytrynowej panierce z tłuczonym czarnym pieprzem.
Delikatny biszkopt, puszysta śmietana i słodko kwaśne truskawki. Dla mnie niebo, a dla was?
Nie wiem, czy kurczakowe niebo to jakiś religijny fantazmat drobiu, ale jeśli wszystko jest niebiańskie, to nic nie jest niebiańskie, parafrazując znanego poetę.
Chyba to był poeta.
3) Źle dobrane czcionki i kolory.
Kiedy pierwszy raz wchodzę na bloga i dostaję astygmatyzmu od prób determinowania, czy oglądam ślad po tańcu upapranej w farbie mrówki czy na tekst napisany bardzo ciężką do odczytania czcionką (trzcionką - niektórzy z odwiedzających mogą bardziej rozumieć to określenie, zwłaszcza jeśli nie wiedzą, w czym problem) to blog raczej nie pójdzie do zakładek.
2) TWOJA TEŚCIOWA, BRATOWA, PANI HALINA Z DZIEKANATU, KSIĄDZ PROBOSZCZ, PASTOR Z SĄSIEDNIEGO MIASTA I TWÓJ GINEKOLOG POKOCHAJĄ TO CIASTO/SAŁATKĘ/ZUPĘ.
Otóż nie, nie każdy go pokocha. Ponadto gwałcenie capslocka jest potwornie irytujące.
1) ... Sałatka Z Zupek Chińskich.
Kto na Boga wymyślił, że dzieło Momofuku Ando należy inkorporować w dania inne niż łykana w pośpiechu woda z glutaminianem sodu i suszonym makaronem? Co prawda studenci nie wyobrażają sobie życia bez Vifonów (a niżej podpisana była kiedyś od nich uzależniona i potrafiła kupić i zjeść w ciągu dnia ok. 6 sztuk), ale robienie z nich sałatki jest grubą przesadą.
Wskaż bardziej pretensjonalny posiłek. (podpowiedź; ten górny przynajmniej nie udaje jedzenia.)
"Dzisiejsza sałatka to idealna propozycja nie tylko na drugie śniadanie ale też na imprezę" . Nie .
Przepis z bloga 'Młoda Mama Gotuje'. Jeśli Młoda Mama daje toto swoim dzieciom, to ja dzwonię po rzecznika praw dziecka.
"Ta sałatka latem kiedy mamy świeże, pachnące i aromatyczne warzywa jest najsmaczniejsza." Skoro masz świeże warzywa, to po cholerę Ci ten naszpikowany chemią i solą syf pod postacią zupki?
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/08/10-grzechow-kuchnioblogerow-czesc-1.html