ßßß Cookit - przepis na Tarta z dyni

Tarta z dyni

nazwa

Wykonanie

Halloween zbliża się - sezon na dania z dyni dawno rozpoczęty. Ja najbardziej lubię tarty i zupy, dzisiaj więc bedzie tarta z dyni, której nigdy wcześniej nie robiłam. Kupiłam dynię i nie zastanawiając się długo pocięłam ją szybko w średnią kostkę, podsmażyłam na patelni teflonowej. Wyobrażałam sobie moją tartę, jako puree z dyni upieczone na kruchym cieście. Z przerażeniem obserwowałam olbrzymią ilość wody stale wypływającą z mojej podsmażonej dyni. Wiedziałam, że czeka mnie najgorsze - zakalec, zamiast dobrze upieczonego ciasta ! Klimat, jak z filmów Alfreda Hitchcocka...
Znalazłam jednak sposób na poskromienie dyni złośnicy, tarta upiekła się idealnie:)
Składniki do ciasta kruchego:
500 g mąki,
100 g margaryny lub masła,
2 żółtka, ( białka przydadzą sie do nadzienia)
szczypta soli,
2 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.
Składniki nadzienia:
2 kg dyni
1 pokrojona cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
oliwa
oregano, sól, pieprz
5 średnio dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
zielona pietruszka - kilka gałązek
2 białka ( pozostałość z ciasta)
5 łyżek mąki tortowej
Sposób przygotowania nadzienia:
obieramy dynię ze skórki, usuwamy nasiona i miąższ (metalową łyżką do lodów jest najszybciej), kroimy w średnią kostkę
kroimy cebulę, czosnek, papryczkę
smażymy na niewielkiej ilości oliwy cebulę, następnie dodajemy papryczkę i czosnek, po usmażeniu odkładamy je na osobny talerzyk
do patelni dolewamy oliwę i smażymy dynię, po chwili przykrywamy dynię pokrywką i dusimy 20 minut co pewien czas ją mieszając na dużym sitku odcedzamy nadmiar wody z dyni (popatrz na zdjęcie), dynię która nam została na sicie przekładamy do miski, do której dodajemy usmażoną wcześniej cebulę, czosnek, chilli i za pomocą blendera doprowadzamy masę do jednolitej konsystencji
ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę
2 białka ubijamy na sztywną pianę
do zmiksowanej dyni dodajemy 5 łyżek mąki tortowej, dokładnie mieszamy
dodajemy pokrojone ziemniaki, pianę z białek, pociętą nać pietruszki, sól, pieprz, oregano i delikatnie mieszamy łyżką - masa jest gotowa.
Przygotowanie tarty:
Ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na ok. 15 minut.
Następnie wyjmujemy formę z podpieczonym ciastem i napełniamy szybko nadzieniem z dyni i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 45 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Tarta jest idealna do podania po upływie 10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje).
Tartę ozdabiamy wg własnego pomysłu, ja posypałam uprażonym na patelni słonecznikiem, kiełkami rzeżuchy i octem balsamicznym.
Lekka sałatka:
mix sałat różnych
pomidorki koktajlowe
czerwona cebula
kilka kaparów
sos: blenderem miksuję 5 łyżek oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego, sól, pieprz, jeden kawałek pomidora suszonego, jeden ząbek czosnku
Składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/10/tarta-z-dyni-z-lekka-saatka-pumpkin.html