Wykonanie
Halloween zbliża się - sezon na dania z dyni dawno rozpoczęty. Ja najbardziej lubię tarty i zupy, dzisiaj więc bedzie
tarta z dyni, której nigdy wcześniej nie robiłam. Kupiłam
dynię i nie zastanawiając się długo pocięłam ją szybko w średnią kostkę, podsmażyłam na patelni teflonowej. Wyobrażałam sobie moją tartę, jako puree z dyni upieczone na kruchym cieście. Z przerażeniem obserwowałam olbrzymią ilość
wody stale wypływającą z mojej podsmażonej dyni. Wiedziałam, że czeka mnie najgorsze - zakalec, zamiast dobrze upieczonego ciasta ! Klimat, jak z filmów Alfreda Hitchcocka...Znalazłam jednak sposób na poskromienie dyni złośnicy,
tarta upiekła się idealnie:)Składniki do ciasta kruchego:500 g
mąki,100 g
margaryny lub
masła,2
żółtka, (
białka przydadzą sie do nadzienia)szczypta
soli,2 łyżki
śmietanyMąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.Składniki nadzienia:2 kg dyni1 pokrojona
cebula3 ząbki
czosnku1
papryczka chillioliwaoregano,
sól,
pieprz5 średnio dużych
ziemniaków ugotowanych w mundurkachzielona
pietruszka - kilka gałązek2
białka ( pozostałość z ciasta)5 łyżek
mąki tortowejSposób przygotowania nadzienia:obieramy
dynię ze skórki, usuwamy nasiona i miąższ (metalową łyżką do
lodów jest najszybciej), kroimy w średnią kostkękroimy
cebulę,
czosnek, papryczkęsmażymy na niewielkiej ilości
oliwy cebulę, następnie dodajemy papryczkę i
czosnek, po usmażeniu odkładamy je na osobny talerzykdo patelni dolewamy
oliwę i smażymy
dynię, po chwili przykrywamy
dynię pokrywką i dusimy 20 minut co pewien czas ją mieszając na dużym sitku odcedzamy nadmiar
wody z dyni (popatrz na zdjęcie),
dynię która nam została na sicie przekładamy do miski, do której dodajemy usmażoną wcześniej
cebulę,
czosnek,
chilli i za pomocą blendera doprowadzamy masę do jednolitej konsystencji
ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę2
białka ubijamy na sztywną pianędo zmiksowanej dyni dodajemy 5 łyżek
mąki tortowej, dokładnie mieszamydodajemy pokrojone
ziemniaki, pianę z
białek, pociętą nać
pietruszki,
sól,
pieprz,
oregano i delikatnie mieszamy łyżką - masa jest gotowa.Przygotowanie tarty:Ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na ok. 15 minut.Następnie wyjmujemy formę z podpieczonym
ciastem i napełniamy szybko nadzieniem z dyni i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 45 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Tarta jest idealna do podania po upływie 10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje).Tartę ozdabiamy wg własnego pomysłu, ja posypałam uprażonym na patelni
słonecznikiem,
kiełkami rzeżuchy i
octem balsamicznym.Lekka
sałatka:mix
sałat różnych
pomidorki koktajlowe
czerwona cebulakilka
kaparówsos: blenderem miksuję 5 łyżek
oliwy, łyżeczkę
octu balsamicznego,
sól,
pieprz, jeden kawałek
pomidora suszonego, jeden ząbek
czosnkuSkładniki sałatki mieszamy i polewamy sosem.



