Wykonanie
Kolejna
tarta, sprawdzony sposób na udaną kolację. Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż mieszkanie pachnące świeżo upieczonym
ciastem lub tartą pachnącą
grzybami leśnymi. Do takiego domu chce się wracać po całym dniu pracy. Moi znajomi nie mają ze mną lekko, tartę serwuję bardzo często, może zbyt często, ale ja i moja rodzina je uwielbiamy :) Chyba jest to ostatnie danie w tym roku ze świeżymi leśnymi
grzybami, tym razem
prawdziwkami. S ezon na
grzyby kończy się, kolejny dopiero za rok.Składniki do ciasta kruchego:250 g
mąki,100 g
margaryny lub
masła,2
żółtka,szczypta
soli,1-1,5 łyżki
śmietanyMąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.Nadzienie:2 średnie podwójne
filety z kurczaka, pokrojone w kostkę1 drobno pokrojona
cebula50 dkg
prawdziwkówzielona
pietruszkaoregano,
sól,
pieprz,
przyprawa Kamis do gyrosa
masło lub
oliwa do smażeniaSposób przygotowania:Pokrojone
filety z kurczaka posypujemy
przyprawą do gyrosa, dodajemy łyżkę
oliwy, mieszamy, smażymy na jednej łyżce
oliwy do zrumienienia
mięsa.
Prawdziwki smażymy na patelni, po odparowaniu
wody dodajemy pokrojoną
cebulę. Po usmażeniu
cebuli dodajemy
sól,
pieprz,
oregano i mieszamy.Sos
serowy:jeden duży pojemnik ze
śmietaną ( 18%)
serek topiony - duży "prostokąt"
ser pleśniowy -1/2 trójkąta
sera pleśniowego np.Lazur
oregano,
sól,
pieprzW małym garnuszku podgrzewamy na małym ogniu
śmietanę cały czas mieszając, dodajemy oba
sery. Mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż roztopią się
sery w
śmietanie i sos będzie miał jednolitą konsystencję. Dodajemy
sól,
oregano i
pieprz do smaku.Sposób przygotowania całości:Kulkę ciasta kroję na 7 równych kawałków (tyle mam foremek), każdy kawałek ciasta rozwałkowuję wałkiem i wypełniam foremki ceramiczne. Do foremek z
ciastem dodajemy usmażone kawałki
kurczaka,
prawdziwki.Ciasto w foremkach z nadzieniem wkładamy do nagrzanego pieca do 200-220 stopni na 20 minut. Następnie wyjmujemy foremki z
ciastem, posypujemy zieloną
pietruszką, wlewamydo każdej foremki sos
serowy na nadzienie i pieczemy jeszcze 5-10 minut w piekarniku. Wyjmujemy, możemy posypać
oregano lub ozdobić tarty inaczej.Smacznego :)






