ßßß Cookit - przepis na Tarta z grzybami, kaszą i kapustą

Tarta z grzybami, kaszą i kapustą

nazwa

Wykonanie

Idą Święta Bożego Narodzenia - czas zakupów i oczywiście gotowania, pieczenia, ubierania choinki i radości wspólnego bycia razem. Danie dla tych co lubią kruche ciasto w wersji wigilijnej / wegetariańskiej :)
Składniki do ciasta kruchego ( dla 4 osób):
250 g mąki,
100 g margaryny lub masła,
2 żółtka,
szczypta soli,
1-1,5 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.
Składniki nadzienia:
połowa kapusty włoskiej,
1,5 cebuli
2-3 dkg grzybów suszonych
oliwa
sól, pieprz, przyprawa do dań z kapusty z Kamisa
30 dkg pieczarek
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
zielona pietruszka
2 jajka
1 łyżka śmietany
1 łyżka mąki
Przygotowanie nadzienia:
Kroimy kapustę na drobne kawałki i gotujemy w wodzie przez 10-15 minut, odcedzamy
Suszone grzyby - gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, odcedzamy, wywar wykorzystamy do sosu
Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki, smażymy na rozgrzanej oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem (kilka pieczarek odkładamy do przygotowania sosu)
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Na jednej patelni przesmażamy na oliwie cebulkę ( 1/4 cebulki odkładamy do przygotowania sosu)
Miksujemy na średnie cząstki grzyby, cebulę i pieczarki
Do dużego garnka dodajemy zsiekane grzyby, cebulę i pieczarki, kaszę, posiekaną kapustę włoską zieloną pietruszkę, przyprawy
Jajka ubijamy na pianę, którą dodajemy do masy grzybowej
Przyprawiamy do smaku,
Przygotowanie sosu grzybowego:
do usmażonej powyżej 1/4 ilości cebuli i pieczarek dodajemy 2/3 wywaru grzybowego
do 1/3 wywaru dodajemy 1 łyżkę śmietany i mąki, mieszamy, dodajemy do reszty wywaru przez drobne sitko, aby nie było grudek mąki
mieszamy razem, zagotowujemy, dodajemy trochę zielonej pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie tarty:
Ciasto rozwałkowujemy (odrywamy małą kulkę ciasta do dekoracji), układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10 minut.
Wyjmujemy formę z podpieczonym ciastem i napełniamy szybko masą z kaszy i grzybów i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 40 minut, pieczemy w temperaturze 200 stopni.
15 minut przed końcem pieczenia dekorujemy wyciętymi kawałkami ciasta kruchego
Tarta jest idealna do podania po upływie 5-10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje).
Polewamy sosem grzybowym z pieczarkami.
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/12/danie-na-wigilijny-sto-tarta-z-grzybami.html