Wykonanie
Idą Święta Bożego Narodzenia - czas zakupów i oczywiście gotowania, pieczenia, ubierania choinki i radości wspólnego bycia razem. Danie dla tych co lubią kruche ciasto w wersji wigilijnej / wegetariańskiej :)Składniki do ciasta kruchego ( dla 4 osób):250 g
mąki,100 g
margaryny lub
masła,2
żółtka,szczypta
soli,1-1,5 łyżki
śmietanyMąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.Składniki nadzienia:połowa
kapusty włoskiej,1,5
cebuli2-3 dkg
grzybów suszonycholiwasól,
pieprz,
przyprawa do dań z
kapusty z Kamisa30 dkg
pieczarek3/4 szklanki
kaszy jęczmiennejzielona
pietruszka2
jajka1 łyżka
śmietany1 łyżka
mąkiPrzygotowanie nadzienia:Kroimy
kapustę na drobne kawałki i gotujemy w wodzie przez 10-15 minut, odcedzamy
Suszone grzyby - gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, odcedzamy,
wywar wykorzystamy do sosu
Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki, smażymy na rozgrzanej
oliwie, przyprawiamy
solą i
pieprzem (kilka
pieczarek odkładamy do przygotowania sosu)
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniuNa jednej patelni przesmażamy na
oliwie cebulkę ( 1/4
cebulki odkładamy do przygotowania sosu)Miksujemy na średnie cząstki
grzyby,
cebulę i
pieczarkiDo dużego garnka dodajemy zsiekane
grzyby,
cebulę i
pieczarki,
kaszę, posiekaną
kapustę włoską zieloną
pietruszkę,
przyprawyJajka ubijamy na pianę, którą dodajemy do masy grzybowejPrzyprawiamy do smaku,Przygotowanie
sosu grzybowego:do usmażonej powyżej 1/4 ilości
cebuli i
pieczarek dodajemy 2/3
wywaru grzybowegodo 1/3
wywaru dodajemy 1 łyżkę
śmietany i
mąki, mieszamy, dodajemy do reszty
wywaru przez drobne sitko, aby nie było grudek
mąkimieszamy razem, zagotowujemy, dodajemy trochę zielonej
pietruszki, doprawiamy
solą i
pieprzem.Przygotowanie tarty:Ciasto rozwałkowujemy (odrywamy małą kulkę ciasta do dekoracji), układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10 minut.Wyjmujemy formę z podpieczonym
ciastem i napełniamy szybko masą z
kaszy i
grzybów i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 40 minut, pieczemy w temperaturze 200 stopni.15 minut przed końcem pieczenia dekorujemy wyciętymi kawałkami ciasta kruchego
Tarta jest idealna do podania po upływie 5-10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje).Polewamy
sosem grzybowym z
pieczarkami.Smacznego:)
