Wykonanie
Składniki na farsz:300 gram dobrej
kapusty kiszonej50 dkg
pieczarek1
cebula2 łyżki
masłasól,
pieprzKapustę bardzo drobno kroimy nożem i gotujemy we wrzątku przez 15 minut, po ugotowaniu odcedzamy
kapustę z nadmiaru
wody na sicie.
Cebulę kroimy drobno, smażymy na łyżce
masła, do podsmażonej
cebuli dodajemy ugotowaną
kapustę, razem chwilę smażymy mieszając, studzimy.
Pieczarki kroimy w drobne plasterki, smażymy na
maśle, doprawiając, aż będą bez
wody i podsmażone.Składniki na ciasto:2
żółtka250 gram
mąki ( 1/2 tortowej i 1/2 krupczatki)125 gram
margaryny (połowa kostki)2,5 dkg rozkruszonych
drożdży2 łyżki kwaśnej
śmietany0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solitrochę
masła do wysmarowania kokilekWszystkie składniki ciasta razem zarabiamy, na stolnicy wałkujemy i wykrajmy kółka trochę większe niż średnica naszych kokilek i dopasowujemy ciasto rozmiarem do natłuszczonej
masłem kokilki, którą wypełniamy
ciastem. Na spód ciasta kładziemy warstwę
kapusty, warstwę farszu
pieczarkowego, warstwę
kapusty i przykrywamy kawałkiem ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25 minut, na złoty kolor.
Sos grzybowy:
cebula300 ml rosołukilka gałązek zielonej
pietruszki,
sól,
pieprz,
tymianek70-100 ml
śmietany 30%łyżka
masła2-3dkg
suszonych grzybów ( ja
daję nie mało, bo lubię i mam ich sporo, ale wtedy jest ich intensywny smak), które mielimy w młynku lub blenderem
Cebulę kroimy na średnią kostkę i smażymy na
maśle na złoty kolor, dodajemy zmielone
grzyby, rosół, zieloną
pietruszkę i blendujemy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, dodajemy
śmietankę, doprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.Tartę podajemy na
sosie grzybowym w głębokim talerzu.

