ßßß Cookit - przepis na Mini tarta z pieczarkami z sosem grzybowym na wigilijny stół

Mini tarta z pieczarkami z sosem grzybowym na wigilijny stół

nazwa

Wykonanie

Składniki na farsz:
300 gram dobrej kapusty kiszonej
50 dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
sól,pieprz
Kapustę bardzo drobno kroimy nożem i gotujemy we wrzątku przez 15 minut, po ugotowaniu odcedzamy kapustę z nadmiaru wody na sicie.
Cebulę kroimy drobno, smażymy na łyżce masła, do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowaną kapustę, razem chwilę smażymy mieszając, studzimy. Pieczarki kroimy w drobne plasterki, smażymy na maśle, doprawiając, aż będą bez wody i podsmażone.
Składniki na ciasto:
2 żółtka
250 gram mąki ( 1/2 tortowej i 1/2 krupczatki)
125 gram margaryny (połowa kostki)
2,5 dkg rozkruszonych drożdży
2 łyżki kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
trochę masła do wysmarowania kokilek
Wszystkie składniki ciasta razem zarabiamy, na stolnicy wałkujemy i wykrajmy kółka trochę większe niż średnica naszych kokilek i dopasowujemy ciasto rozmiarem do natłuszczonej masłem kokilki, którą wypełniamy ciastem. Na spód ciasta kładziemy warstwę kapusty, warstwę farszu pieczarkowego, warstwę kapusty i przykrywamy kawałkiem ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25 minut, na złoty kolor.
Sos grzybowy:
cebula
300 ml rosołu
kilka gałązek zielonej pietruszki,
sól, pieprz, tymianek
70-100 ml śmietany 30%
łyżka masła
2-3dkg suszonych grzybów ( ja daję nie mało, bo lubię i mam ich sporo, ale wtedy jest ich intensywny smak), które mielimy w młynku lub blenderem
Cebulę kroimy na średnią kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor, dodajemy zmielone grzyby, rosół, zieloną pietruszkę i blendujemy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, dodajemy śmietankę, doprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Tartę podajemy na sosie grzybowym w głębokim talerzu.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/12/mini-tarta-z-pieczarkami-z-sosem.html