Wykonanie
Mamy sezon na
grzyby,
prawdziwki i
kurki, to moje ulubione. Jest tyle możliwości, a tak mało czasu na gotowanie :) Uwielbiam tarty, więc postanowiłam zrobić je z
kurkami, które kupiłam dwa dni wcześniej.Składniki do ciasta kruchego:250 g
mąki,100 g
margaryny lub
masła,2
żółtka,szczypta
soli,1-1,5 łyżki
śmietanyMąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.Składniki nadzienia:250 dkg
kurek lub
prawdziwków1 podwójny
filet z kurczaka1 drobno pokrojona
cebula3 łyżki
śmietanysery pleśniowe, po jednym ukrojonym kawałku
sera mozzarella,
camembert i
sera Lazur na jedną tartę
oregano,
sól,
pieprz,
przyprawa kamis do gyrosa
masło lub
oliwa do smażenia
prawdziwków lub
kurekGrzyby smażymy na patelni, po odparowaniu
wody dodajemy pokrojoną
cebulę. Po usmażeniu dodajemy
śmietanę,
sól,
pieprz,
oregano i mieszamy, nie gotujemy już.Pokrojone w kostkę
filety z kurczaka marynujemy w
przyprawie do gyrosa i krótko obsmażamy na
oliwie na złoty kolor.Kulkę ciasta kroję na równe kawałki, każdy kawałek ciasta rozwałkowuję wałkiem i wypełniam foremki ceramiczne. Wskazane jest wypełnić je
fasolką, aby ciasto nie urosło ( dlatego nie dodałam
proszku do pieczenia). Ja nie miałam
fasolki, więc w trakcie pieczenia, jak ciasto zaczęło rosnąć przygniotłam je ręcznikiem kuchennym.Ciasto w foremkach wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na 20 minut. Następnie wyjmujemy foremki z
ciastem i wypełniamy je szybko
kurczakiem, masą
grzybowo-
śmietanową, kładziemy trzy różne kawałki
sera , posypujemy
oregano i z powrotem wkładamy je do piekarnika.Pieczemy, aż do uzyskania złotego koloru ciasta i lekkiego rozpuszczenia
serów. Ozdabiamy świeżym
tymiankiem.Ciekawa jestem, jakie macie sprawdzone przepisy na tarty, które smakują Wam i Waszym gościom.Napisz swoją propozycję :)



