ßßß

Składniki farszu:- pojedyncza pierś z kurczaka- 0,5kg pieczarek- mały koncentrat pomidorowy- margaryna do smażenia- 125g sera pleśniowego (niebieski)- przyprawy: sól, pieprz czarny, tymianek, oregano, czosnekCiasto na tartę:- 1,5 szkl. mąki tortowej, pszennej- 3/4 kostki masła- 1 żółtko- szczypta soli- 1 łyżka śmietany (ja korzystam z 18%)Masło rozcieramy z mąką z dodatkiem soli. Dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy ciasto do uzyskania zwartej bryły. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok 15-20 min do lodówki. Następnie rozwałkowanym ciastem wykładamy formę. Nakłuwamy widelcem dno i wkładamy do piekarnika (mój nastawiam na 200 st. góra-dół) na ok. 15-20min, aby tarta się podpiekła.W tym samym czasie na margarynie podsmażamy kurczaka z dodatkiem pieprzu, soli, tymianku, czosnku i papryki. Na drugiej patelni smażymy pieczarki pokrojone w plasterki z dodatkiem soli i pieprzu, aby odparowała nam cała woda.Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym zmieszanym z tymiankiem i oregano. Następnie nakładamy pieczarki, kurczaka oraz rozsypujemy ser pleśniowy. Całość wkładamy do piekarnika nastawionego na ok. 175 st (góra-dół) do momentu, aż rozpuści nam się ser pleśniowy.Danie wymaga czasu ok 1,5h.Bardzo sycące i smaczne :)! Równie pyszna na ciepło, jak i po wystygnięciu :) Smacznego!