Wykonanie
Od jakiegoś czasu, z racji uczestniczenia w "
Pieczarkowym tygodniu", zastanawiałam się nad pomysłem na
pieczarki...
Pieczarki są moim ulubionym składnikiem w kuchni, stąd też pomysłów było od groma. Początkowo pomysł padł na coś co znam i gotuję, jednak skoro uczestniczę w konkursie to i na łatwiznę postanowiłam nie iść, lecz wypróbować coś nowego... Ostatecznie decyzja padła na tartę z
kurczakiem,
pieczarkami oraz
serem pleśniowym...


Składniki farszu:- pojedyncza
pierś z kurczaka- 0,5kg
pieczarek- mały
koncentrat pomidorowy-
margaryna do smażenia- 125g
sera pleśniowego (niebieski)-
przyprawy:
sól,
pieprz czarny,
tymianek,
oregano,
czosnekCiasto na tartę:- 1,5 szkl.
mąki tortowej, pszennej- 3/4 kostki
masła- 1
żółtko- szczypta
soli- 1 łyżka
śmietany (ja korzystam z 18%)
Masło rozcieramy z
mąką z dodatkiem
soli. Dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy ciasto do uzyskania zwartej bryły. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok 15-20 min do lodówki. Następnie rozwałkowanym
ciastem wykładamy formę. Nakłuwamy widelcem dno i wkładamy do piekarnika (mój nastawiam na 200 st. góra-dół) na ok. 15-20min, aby
tarta się podpiekła.W tym samym czasie na
margarynie podsmażamy
kurczaka z dodatkiem
pieprzu,
soli,
tymianku,
czosnku i
papryki. Na drugiej patelni smażymy
pieczarki pokrojone w plasterki z dodatkiem
soli i
pieprzu, aby odparowała nam cała
woda.Ciasto smarujemy
koncentratem pomidorowym zmieszanym z
tymiankiem i
oregano. Następnie nakładamy
pieczarki,
kurczaka oraz rozsypujemy
ser pleśniowy. Całość wkładamy do piekarnika nastawionego na ok. 175 st (góra-dół) do momentu, aż rozpuści nam się
ser pleśniowy.Danie wymaga czasu ok 1,5h.Bardzo sycące i smaczne :)! Równie pyszna na ciepło, jak i po wystygnięciu :) Smacznego!