ßßß Cookit - przepis na Zrazy wieprzowe zawijane z szynką i żółtym serem

Zrazy wieprzowe zawijane z szynką i żółtym serem

nazwa

Wykonanie

Nie miałam ostatnio czasu ani zbyt wielkiej weny do gotowania, a teraz siedzę zasmarkana w domu u rodziców i wyjadam resztki z lodówki. Nie mam też ze sobą swojego aparatu, a tymi, które tu są nie lubię robić zdjęć. Dlatego też odkrywam zakamarki mojego komputera, gdzie zapodziały się bardzo fajne przepisy ze zdjęciami, niewykorzystanymi wcześniej.
Przepis na zrazy znalazłam na kwestii smaku . Ta strona jest niewiarygodna, zawsze wszystko wychodzi łatwo i prosto. Jak zwykle też, parę rzeczy w przepisie pozmieniałam po swojemu i wyszło jak chciałam. A sos był tak dobry, że resztę użyłam później do gołąbków, na które przepis niebawem.
zawijane z szynką i żółtym serem
5 plastrów schabu (ok 360 g)
5-7 plasterków szynki (w zależności od wielkości)
6 plasterków żółtego sera
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki oleju roślinnego
2 i 1/2 szklanki rosołu lub szybkiego bulionu (3 szklanki wody + 1 łyża sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu worcestershire, 1 łyżeczka oliwy, sól, pieprz)
1/3 szklanki białego wina
3 gałązki natki pietruszki
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
kilka ziarenek pieprzu
3-4 kawałki suszonych grzybów (opcjonalnie)
1/2 większej cebuli, drobno posiekanej
2 ząbki czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
ok 10 wykałaczek
Plastry schabu rozbić na cienkie filety, doprawić solą, pieprzem i oregano. Na każdy położyć plasterek szynki i sera i zwinąć w rulonik, spinając wykałaczkami (ja używałam po 2 na każdą roladę).
Roladki obsmażyć na oleju na złoty kolor.
W garnku zagotować rosół, lub bulion, włożyć zrazy i zagotować. Następnie dodać wino, natkę pietruszki, listki laurowe, ziela angielskie, pieprz i grzyby.
Na patelni po smażeniu zrazów, dodać czosnek i rozdrobnioną cebulę. Smażyć aż do zrumienienia, potem dodać do mięsa. Patelnię przepłukać bulionem i także przelać do garnka.
Gotować na małym ogniu ok 35-40 min, co jakiś czas przewracając roladki.
Na koniec wyjąć z garnka natkę, listki oraz ziele angielskie. Mleko wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami wywaru i dodać do garnka z mięsem. Zagotować.
Podawać np. z tłuczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi i uprzedzić gości o wykałaczkach w mięsie (albo najlepiej wyjąć je przed podaniem, choć wtedy roladki mogą się rozwinąć).
Smacznego! ;-)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2014/02/zrazy-wieprzowe.html