ßßß
5 plastrów schabu (ok 360 g)5-7 plasterków szynki (w zależności od wielkości)6 plasterków żółtego sera1/2 łyżeczki suszonego oregano2 łyżki oleju roślinnego2 i 1/2 szklanki rosołu lub szybkiego bulionu (3 szklanki wody + 1 łyża sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu worcestershire, 1 łyżeczka oliwy, sól, pieprz)1/3 szklanki białego wina3 gałązki natki pietruszki2 listki laurowe2 ziela angielskiekilka ziarenek pieprzu3-4 kawałki suszonych grzybów (opcjonalnie)1/2 większej cebuli, drobno posiekanej2 ząbki czosnku200 ml mleka1 łyżka mąki pszennejok 10 wykałaczekPlastry schabu rozbić na cienkie filety, doprawić solą, pieprzem i oregano. Na każdy położyć plasterek szynki i sera i zwinąć w rulonik, spinając wykałaczkami (ja używałam po 2 na każdą roladę).Roladki obsmażyć na oleju na złoty kolor.W garnku zagotować rosół, lub bulion, włożyć zrazy i zagotować. Następnie dodać wino, natkę pietruszki, listki laurowe, ziela angielskie, pieprz i grzyby.Na patelni po smażeniu zrazów, dodać czosnek i rozdrobnioną cebulę. Smażyć aż do zrumienienia, potem dodać do mięsa. Patelnię przepłukać bulionem i także przelać do garnka.Gotować na małym ogniu ok 35-40 min, co jakiś czas przewracając roladki.Na koniec wyjąć z garnka natkę, listki oraz ziele angielskie. Mleko wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami wywaru i dodać do garnka z mięsem. Zagotować.Podawać np. z tłuczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi i uprzedzić gości o wykałaczkach w mięsie (albo najlepiej wyjąć je przed podaniem, choć wtedy roladki mogą się rozwinąć).Smacznego! ;-)