Wykonanie
Po długiej i męczącej majówce wreszcie mam chwilę żeby dodać kilka nowych przepisów wypróbowanych podczas tego wolnego czasu. Były też takie, którym nie udało mi się zrobić zdjęć, ale prawdopodobnie też je wam zaprezentuję. Będą więc
makarony, wariacje z
kurczakami (z grilla i nie tylko) a także
karkówka, sushi no i pancakes z
żurawiną i
migdałami.Dzisiaj przepis na
Cannelloni
Historia tego dania zaczyna się jeszcze w XIX stuleciu, bo właśnie wtedy w Neapolu rodzi się Nicola Federico – kucharz i wynalazca
cannelloni. Jako
młody chłopak przeniósł się z Neapolu do Sorrento i poślubił
młodą dziewczynę – Fortunatę Scarpati. Zaczął pracować w restauracji La Favorita i właśnie tam w 1907 roku wpadł na pomysł
cannelloni. Nicola pracował w tej restauracji przez 31 lat i stał się sławny na całe Włochy dzięki potrawie, którą wymyślił.W czasie II Wojny Światowej wielu mieszkańców Neapolu uciekało przed bombardowaniami do Sorrento. Dzięki napływowi ludzi,
cannelloni stawało się coraz bardziej popularne, szczególnie jako danie na niedzielne obiady. W restauracji La Favorita w ciągu zaledwie jednego dnia zjadano 120 kg samego
makaronu cannelloni, nie licząc farszu.[źródło: artelis ]ok 12 rurek
cannelloni (lub więcej w zależności od żaroodpornego naczynia)sos
mięsno-
pomidorowy:500 g
mięsa mielonego wołowo-wieprzowego400 g passatty pomidorowej2 łyżki
przecieru pomidorowego (najlepiej bez konserwantów np. z M&S)1
cebula dymka (ze
szczypiorkiem)pół
czerwonej cebuli2 ząbki
czosnkupół łyżeczki
sosu worcestershire (można pominąć)4 łyżki białego
wytrawnego winagarść świeżej
bazylii (lub łyżeczka suszonej)łyżeczka
oreganosól,
pieprzsos beszamelowy3 łyżki
mąki3 łyżki
masłamleko (ok. 1-1,5 szklanki w zależności od chłonności
mąki)
liść laurowysól2 łyżki tartego
parmezanu (jeśli mamy inny
ser to też możemy go dodać)kilka kropel
soku z cytrynytarty
parmezan (lub inny
ser)sos
mięsno-
pomidorowy:
Cebule pokroić w drobną kostkę,
czosnek rozgnieść i wszystko podsmażyć na małej ilości
oliwy. Do
mielonego mięsa dodać pół łyżeczki
sosu worcestershire,
sól i
pieprz i wymieszać. Gdy
cebula się zeszkli dodać
mielone mięso i podsmażać aż będzie brązowe. Następnie dodać
białe wino i chwilę podgotować aż odparuje. Dodać passatę oraz przecier i wymieszać dokładnie. Gotować wszystko na małym ogniu aż będzie miało odpowiednią konsystencje - nie będzie zbyt rzadkie. Pod koniec gotowania dodać posiekany
szczypiorek,
bazylię i
oregano. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Wymieszać.
sos beszamelowy:W rondelku rozpuścić
masło. Dodać trzy łyżki
mąki i dobrze wymieszać. Poczekać aż się lekko zarumieni i powoli dolewać
mleko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać
ser,
sok z cytryny,
liść laurowy oraz
sól. Mieszać do czasu aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wyjąć
listek laurowy.
cannelloni:Rurki ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Tę, którą akurat napełniamy, postawić pionowo i wypełniać sosem mięsnym. Następnie umieścić w poziomie na swoim miejscu. Powtórzyć ze wszystkimi rurkami.Gdy wszystkie będą już wypełnione i ułożone zalać je
sosem beszamelowym i posypać
serem.Piec w nagrzanym do ok 190 stopni piekarniku przez około 30 min.




Smacznego! :)