Wykonanie
Ostatnio mieliśmy wielką ochotę na slow-fastfooda. Slow, bo burger był domowy i zdrowy, a fastfood, bo przecież hamburger kojarzy się z Mac'iem czy Burger Kingiem. A jednak nie tak wyglądała historia hamburgera. Zaczęło się od Turków Osmańskich, którzy "podróżując" pod siodłami trzymali osoloną
koninę, która po pewnym czasie ulegała rozdrobnieniu i zmiękczeniu. Następnie spożywali je surowe, znane bliżej jako
befsztyk tatarski - a powszechnie nazywane tatarem. Tatar rozpowszechnił się w Europie, jednak Niemcy nie wyobrażali sobie spożywania surowego
mięsa. Połączyli oni siekane
mięso z
cebulą i smażyli. I tak powstał hamburski befsztyk, który zawrotną karierę zrobił w Stanach, kiedy to został przywieziony razem z falą niemieckich emigrantów na przełomie XVIII/XIX w. Hamburger jakiego znamy powstał dzięki Louis'owi Lassen'owi z Connecticut, który to mielił
mięso pozostające mu z przygotowywania
steków. W 1904 r. na wystawie światowej w St. Louis hamburger podbił
serca wystawców i odwiedzających. 20 lat później powstała pierwsza światowa
sieć sprzedająca hamburgery White Castle, zresztą istniejąca do dziś. Tak w
skrócie wygląda historia znanego nam hamburgera.A teraz czas na mojemniam Burgery (4 porcje)Zainspirowana przepisem Kingi Paruzelburger500 g
mięsa mielonego (najlepiej wołowego, ja akurat w lodówce miałam wołowo-wieprzowe)1,5 łyżki
musztardy dijon1
szalotka1 łyżeczka
sosu worcestershiresól,
pieprzsos150 ml
ketchupułyżka posiekanej
natki pietruszkiłyżeczka
pieprzu ziołowegododatki4
bułki z
sezamemcebulapomidorsałataogórek konserwowymajonezcukierłyżka
octu winnegoBurger:Posiekać
szalotkę. W misce wymieszać z
mięsem,
musztardą sosem worcestershire,
solą i
pieprzem. Dodać niewielką ilość zimnej
wody i ugnieść. Uformować 4 kotlety.Sos:Wymieszać
ketchup z
pietruszką i
pieprzem ziołowym.Dodatki:Karmelizowana
cebula:
cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać
olej i położyć
cebulę. Zmniejszyć ogień i posłodzić. Gdy
cebula zbrązowieje polać każdy krążek małą ilością
octu winnego. Zdjąć z ognia.
Mięso grillować przez ok 3-4 min z każdej strony (można też smażyć na zwykłej patelni z odrobiną
oleju).
Pomidora i
ogórka pokroić w plastry.Przekrojone na pół
bułki podpiec na patelni (ja użyłam tej po karmelizowaniu
cebuli). Na spodzie położyć skarmelizowane krążki
cebuli, burgera,
ogórka, posmarować sosem, położyć
pomidora (doprawić
solą i
pieprzem),
sałatę i
majonez. Przykryć wierzchnią częścią
bułki.Smacznego :)