ßßß Cookit - przepis na Ramydada: mniam Burgery

Ramydada: mniam Burgery

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mieliśmy wielką ochotę na slow-fastfooda. Slow, bo burger był domowy i zdrowy, a fastfood, bo przecież hamburger kojarzy się z Mac'iem czy Burger Kingiem. A jednak nie tak wyglądała historia hamburgera. Zaczęło się od Turków Osmańskich, którzy "podróżując" pod siodłami trzymali osoloną koninę, która po pewnym czasie ulegała rozdrobnieniu i zmiękczeniu. Następnie spożywali je surowe, znane bliżej jako befsztyk tatarski - a powszechnie nazywane tatarem. Tatar rozpowszechnił się w Europie, jednak Niemcy nie wyobrażali sobie spożywania surowego mięsa. Połączyli oni siekane mięso z cebulą i smażyli. I tak powstał hamburski befsztyk, który zawrotną karierę zrobił w Stanach, kiedy to został przywieziony razem z falą niemieckich emigrantów na przełomie XVIII/XIX w. Hamburger jakiego znamy powstał dzięki Louis'owi Lassen'owi z Connecticut, który to mielił mięso pozostające mu z przygotowywania steków. W 1904 r. na wystawie światowej w St. Louis hamburger podbił serca wystawców i odwiedzających. 20 lat później powstała pierwsza światowa sieć sprzedająca hamburgery White Castle, zresztą istniejąca do dziś. Tak w skrócie wygląda historia znanego nam hamburgera.
A teraz czas na moje
mniam Burgery (4 porcje)
Zainspirowana przepisem Kingi Paruzel
burger
500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, ja akurat w lodówce miałam wołowo-wieprzowe)
1,5 łyżki musztardy dijon
1 szalotka
1 łyżeczka sosu worcestershire
sól, pieprz
sos
150 ml ketchupu
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka pieprzu ziołowego
dodatki
4 bułki z sezamem
cebula
pomidor
sałata
ogórek konserwowy
majonez
cukier
łyżka octu winnego
Burger:
Posiekać szalotkę. W misce wymieszać z mięsem, musztardą sosem worcestershire, solą i pieprzem. Dodać niewielką ilość zimnej wody i ugnieść. Uformować 4 kotlety.
Sos:
Wymieszać ketchup z pietruszką i pieprzem ziołowym.
Dodatki:
Karmelizowana cebula: cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać olej i położyć cebulę. Zmniejszyć ogień i posłodzić. Gdy cebula zbrązowieje polać każdy krążek małą ilością octu winnego. Zdjąć z ognia.
Mięso grillować przez ok 3-4 min z każdej strony (można też smażyć na zwykłej patelni z odrobiną oleju).
Pomidora i ogórka pokroić w plastry.
Przekrojone na pół bułki podpiec na patelni (ja użyłam tej po karmelizowaniu cebuli). Na spodzie położyć skarmelizowane krążki cebuli, burgera, ogórka, posmarować sosem, położyć pomidora (doprawić solą i pieprzem), sałatę i majonez. Przykryć wierzchnią częścią bułki.
Smacznego :)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2013/02/mniam-burgery.html