Wykonanie
Rolady, rolady, rolady! Rolling!Kochacie mięcho? Nie wiecie co zrobić na niedzielny obiad?A to proszę bardzo! Zapraszam na moje rolady z farszem tradycyjnym - czyli takim jak znajdziecie w śląskich roladach wołowych.Pychotka! Doskonale komponują się z kluchami śląskimi, kopytkami, pyzami i czym tylko chcecie.
Powiem Wam jak zrobić sos
spod mięsa!

Składnikirolady:5-6 kotletów ze
schabumusztrada1
cebula pokrojona w słupki
boczek wędzony pokrojony w słupki - po jednym kawałku na roladę
kiszone ogórki również w słupkikawałki
chlebapieprzsólmajeranekmąkaodrobina
oleju rzepakowego a najlepiej
smalec do smażeniasos:3
cebule pokrojone w słupkiłyżeczka
chrzanułyżeczka
octu balsamicznegołyżeczka
śmietankiodrobina
soku z cytrynybulion mięsny lub
wodasól,
pieprz w razie potrzeby troszkę
cukrułyżka
masłaząbek
czosnkuPrzygotowanieKotlety dokładnie rozbijamy, rozkładamy sobie na blacie, każdy smarujemy
musztardą, solimy,
pieprzymy, posypujemy
majerankiem. Na jednym brzegu układamy
ogórka,
chleb,
cebulę i
boczek. Zawijamy ściśle zawijając brzeg do środka, obtaczamy w
mące - ale delikatnie i ręką ściskamy rolady wklepując
mąkę. Jeśli nie potraficie tak zawinąć, aby się nie rozpadały użyjcie specjalnych szpikulców.Kładziemy łączeniem na dół na rozgrzanym tłuszczu, obsmażamy z każdej strony.Teraz zaczynamy delikatnie podlewać
wodą lub
bulionem, Czynność powtarzamy kilka
razy, za każdym razem kiedy płyn całkowicie wyparuje i
mięso lekko zacznie się przysmażać, po około 40 minutach dodajemy
cebulę,
czosnek,
chrzan,
ocet. Kiedy
mięso zmięknie - po około 1 1/2 h gotowania wyparowujemy cały płyn,
mięso przekładamy na półmisek, lekko przysmażamy to co mamy na patelni, musi pozostać tzw. "smaczek" na patelni. Teaz ostatni raz podlewamy 2 szklankami
bulionu lub
wody, zdejmujemu łyżką " smaczek" z całej patelni, doprawiamy do smaku, dodajemy
cytrynę i
masło, delikatnie
śmietankę tak, aby nam się nie zważyła - redukujemy. Musimy pamiętać i uważać, żeby
cebula nam się nie przypaliła, musi być złociście brązowa!.Taki sos możemy zrobić
spod każdego
mięsa wieprzowego.Sosem polewamy kluski lub
ziemniaki czy co tam chcemy. Całość podajemy z
buraczkami, gotowanymi warzywami z
tarta bułką, surówką, jak wolicie!
Bona Apetita!