ßßß
Składnikirolady:5-6 kotletów ze schabumusztrada1 cebula pokrojona w słupkiboczek wędzony pokrojony w słupki - po jednym kawałku na roladękiszone ogórki również w słupkikawałki chlebapieprzsólmajeranekmąkaodrobina oleju rzepakowego a najlepiej smalec do smażeniasos:3 cebule pokrojone w słupkiłyżeczka chrzanułyżeczka octu balsamicznegołyżeczka śmietankiodrobina soku z cytrynybulion mięsny lub wodasól, pieprz w razie potrzeby troszkę cukrułyżka masłaząbek czosnkuPrzygotowanieKotlety dokładnie rozbijamy, rozkładamy sobie na blacie, każdy smarujemy musztardą, solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem. Na jednym brzegu układamy ogórka, chleb, cebulę i boczek. Zawijamy ściśle zawijając brzeg do środka, obtaczamy w mące - ale delikatnie i ręką ściskamy rolady wklepując mąkę. Jeśli nie potraficie tak zawinąć, aby się nie rozpadały użyjcie specjalnych szpikulców.Kładziemy łączeniem na dół na rozgrzanym tłuszczu, obsmażamy z każdej strony.Teraz zaczynamy delikatnie podlewać wodą lub bulionem, Czynność powtarzamy kilka razy, za każdym razem kiedy płyn całkowicie wyparuje i mięso lekko zacznie się przysmażać, po około 40 minutach dodajemy cebulę, czosnek, chrzan, ocet. Kiedy mięso zmięknie - po około 1 1/2 h gotowania wyparowujemy cały płyn, mięso przekładamy na półmisek, lekko przysmażamy to co mamy na patelni, musi pozostać tzw. "smaczek" na patelni. Teaz ostatni raz podlewamy 2 szklankami bulionu lub wody, zdejmujemu łyżką " smaczek" z całej patelni, doprawiamy do smaku, dodajemy cytrynę i masło, delikatnie śmietankę tak, aby nam się nie zważyła - redukujemy. Musimy pamiętać i uważać, żeby cebula nam się nie przypaliła, musi być złociście brązowa!.Taki sos możemy zrobić spod każdego mięsa wieprzowego.Sosem polewamy kluski lub ziemniaki czy co tam chcemy. Całość podajemy z buraczkami, gotowanymi warzywami z tarta bułką, surówką, jak wolicie!Bona Apetita!