Wykonanie
Pierogi lubię bardzo. Właściwie nie potrafię powiedzieć z jakim farszem najbardziej. Te z
mięsem z pieczonej gęsi okazały się rewelacyjne. Nigdy wcześniej takich nie robiłam, pewnie dlatego, że nie piekłam wcześniej całej gęsi, więc nie było
mięsnych resztek. Jeżeli jednak zdarzy się, że zostanie trochę pieczonych resztek, warto takie pierogi zrobić. Dodatek gęsiego
smalcu powoduje,że farsz nie jest suchy. Można też dodać
mięso gotowane np z gęsiego
wywaru. Moje pierogi mają cienkie ciasto, nie zawijam też na brzegach wymyślnych falbanek - lubię ciasto cienkie również na brzegu pierożka, a falbanki powodują, że jest jak dla mnie za grube. Polecam.

składniki (ok 45 szt)ciasto na pierogi2 szklanki
mąki3/4 szklanki gorącej
wodyfarszok 300 g
pieczonego mięsa gęsi2 - 3 średnie
cebule5 - 6 ząbków
czosnkupęczek
natki pietruszkimajeraneksólpieprzłyżka roztopionego gęsiego
smalcugęsi
smalec do smażeniaprzygotowanieciastoprzesianą
mąkę zalać gorącą
wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco
wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę
mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do
chleba.farsz
mięso drobno posiekać nożem. Drobno posiekaną
cebulę usmażyć na złoto na gęsim
smalcu. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu.
Pietruszkę posiekać.
Czosnek posiekać Przestudzoną
cebulę,
czosnek i posiekaną
pietruszkę dodać do
mięsa. Dodać roztopiony
smalec. Jeżeli nadal farsz wydaje się nam za suchy, można wlać parę łyżek
bulionu (najlepiej oczywiście gęsiego). Dobrze wymieszać, przyprawić
solą,
majerankiem i dużą ilością
pieprzu.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do
makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną
mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować
wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę
oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane
masłem i zrumienioną na nim
cebulą. Smacznego!







