Wykonanie
Wątróbka drobiowa z
cebulką, jedno z moich ulubionych dań ale typu "raz na jakiś czas" :) Przepis "wyniosłem" z domu i do dziś w żaden sposób niemodyfikowany bo jest po prostu idealny.Składniki :0,4-0,5 kg
wątróbki drobiowej2-3
cebulemały pęczek
natki pietruszki2-3 łyżki
smalcu do smażeniaodrobina
soli i
pieprzu do smakupół szklanki
wodyPrzygotowanie :
Wątróbkę oczyszczam ze zbędnych błonek i żyłek i kroję na mniejsze kawałki typu "na jeden kęs".
Cebulę kroję w talarki bądź pół-talarki a
pietruszkę szatkuję ale nie za drobno. Rozgrzewam patelnię ze
smalcem przekładam na nią
wątróbkę i obsmażam z każdej strony ciągle mieszając.Gdy jest już obsmażona dolewam trochę
wody (do połowy grubości
wątróbki) przykrywam i duszę kilka minut co jakiś czas ją przewracając. W ok połowie czasu duszenia dodaję
pietruszkę która
daje ładny i delikatny posmak. Gdy
woda jeszcze nie odparowała ściskam nieco
wątróbkę na patelni i z
boku dodaję
cebulkę do podduszenia i zeszklenia.Gotową
wątróbkę drobiową z
cebulką solę i
pieprzę tylko do smaku dopiero na talerzu a podaję ją zawsze z ziemniaczkami polanymi 1 łyżką tłuszczu ze smażenia.Rada :
Wątróbki nie wolno solić przed smażeniem bo będzie twarda jak kamień !!! Solimy pod koniec smażenia lub tak jak ja dopiero na talerzu.Smacznego :)


