ßßß Cookit - przepis na Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbka drobiowa z cebulką

nazwa

Wykonanie

Wątróbka drobiowa z cebulką, jedno z moich ulubionych dań ale typu "raz na jakiś czas" :) Przepis "wyniosłem" z domu i do dziś w żaden sposób niemodyfikowany bo jest po prostu idealny.
Składniki :
0,4-0,5 kg wątróbki drobiowej
2-3 cebule
mały pęczek natki pietruszki
2-3 łyżki smalcu do smażenia
odrobina soli i pieprzu do smaku
pół szklanki wody
Przygotowanie :
Wątróbkę oczyszczam ze zbędnych błonek i żyłek i kroję na mniejsze kawałki typu "na jeden kęs".
Cebulę kroję w talarki bądź pół-talarki a pietruszkę szatkuję ale nie za drobno. Rozgrzewam patelnię ze smalcem przekładam na nią wątróbkę i obsmażam z każdej strony ciągle mieszając.
Gdy jest już obsmażona dolewam trochę wody (do połowy grubości wątróbki) przykrywam i duszę kilka minut co jakiś czas ją przewracając. W ok połowie czasu duszenia dodaję pietruszkę która daje ładny i delikatny posmak. Gdy woda jeszcze nie odparowała ściskam nieco wątróbkę na patelni i z boku dodaję cebulkę do podduszenia i zeszklenia.
Gotową wątróbkę drobiową z cebulką solę i pieprzę tylko do smaku dopiero na talerzu a podaję ją zawsze z ziemniaczkami polanymi 1 łyżką tłuszczu ze smażenia.
Rada :
Wątróbki nie wolno solić przed smażeniem bo będzie twarda jak kamień !!! Solimy pod koniec smażenia lub tak jak ja dopiero na talerzu.
Smacznego :)
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2015/09/watrobka-drobiowa-z-cebulka.html