Wykonanie
Bona Apetita bardzo lubi
mięsny niedzielny obiad, musi być też do niego kilka dodatków, bo bym chyba umarła...Dzisiaj
żeberka i
boczek z pieczonymi
ziemniakami z
tymiankiem, kremem z
buraka,
sałatką z
pora,
sałatką z
pomidorów i
śmietany i
sosem musztardowym!
Żeberka i
boczek marynowałam przez 30 minut.A wyszło to o tak!


Przepis na sałatki podam w osobnych postach :DSkładniki1/2 kg
żeberek1/2 kg
boczku3
cebuleMarynata3 łyżki
miodułyżka
octu balsamicznegołyżeczka
chiliłyżeczka
oregano lub
majeranku2 ząbki posiekanego
czosnkułyżeczka
oliwy z oliweksólMus z
buraków2 -3
buraki2 łyżeczki
cukrusok z cytrynypieprzsólPrzygotowanie
Mięso podzielić, zamarynować ( 30 minut w lodówce) Wykładać na rozgrzana patelnię, podsmażyć z obu stron, dodać
cebulę pokrojoną w
pióra. Podlewać
wodą lub
bulionem warzywnym i dusić tak długo, aż nie zacznie odchodzić od kości.
Buraki na mus obrać i pokroić w kostkę, gotować do miękkości w osolonej i posłodzonej wodzie ( niewielka ilość) Jeśli
buraki są miękkie, a
wywaru z nich jest za dużo, należy troche odlać. Miksujemy i dodajemy
cytrynę,
pieprz, dosmakowujemy ma słodko - kwaśno.
Bona Apetita!