Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na zasmażane
buraczki, pachnące
majerankiem. Tak przygotowane
buraczki najczęściej podaję z kotletami mielonymi .
Składniki:0,8 kg
buraczków1
cebula4 łyżki
oliwysólpieprz2 czubate łyżeczki
majerankuczubata łyżka
mąki1 łyżeczka
cukru1 - 2 łyżki
soku z cytrynyWykonanie:
Buraki gotujemy do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy,
pieprzymy, dodajemy
majeranek i podsmażamy na
oliwie do zeszklenia
cebuli.Dodajemy
mąkę i chwilę (2 minuty) razem podsmażamy.Do
cebuli dodajemy
buraki, całość mieszamy. Dodajemy
cukier,
pieprz,
sól oraz
cytrynę i całość gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Od czasu do czasu
buraczki mieszamy, aby się nie przypaliły.Smacznego :)Przepis dołączam do akcji kulinarnej: