Wykonanie
Niestety w ostatnim czasie nie mam zbyt wiele okazji przebywać w kuchni, stąd też moje rzadkie wpisy. Postaram się to nadrobić zaczynając od pysznego dania z moją ulubioną
rybą -
łososiem.Potrawa nie jest trudna, choć wymaga trochę pracy. Za to efekt jest naprawdę rewelacyjny.Dla 4 osób potrzebować będziecie:2 grube filety z
łososia po 300g2 duże
marchewki200g
szpinaku500 ml
bulionu z kurczaka (może być z kostki)300 ml
bulionu rybnego (ja robiłam sama, zaraz napisze jak)4 ząbki
czosnku2-3 średnie
dymkigałązka
rozmarynu (suszone pół łyżeczki)kilka gałązek
tymianku (suszone 2 łyżeczki)
listek laurowyoliwa50g
masła100g
wędzonego boczku150 ml czerwonego
wytrawnego winasól,
pieprzNajpierw
bulion rybny:Powinno się przygotowywać go z głów
ryby, ości, skóry itp., ale jeśli nie macie wystarczy:Kawałek mrożonego
dorsza czy
mintaja zalewamy ok 300ml
wody, dodajemy 2 plasterki
cytryny, 1
listek laurowy, 3 kulki
ziela angielskiego, 3-4 gałązki
pietruszki i powoli zagotowujemy. Jak się zagotuje dodajemy ok 100 ml białego
wytrawnego wina. Znowu zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok 15 minut na wolnym ogniu. "
Bulion" może nie będzie idealny, ale będzie robiony szybko, na świeżo i będzie miał
rybno-kwaskowy smak, czyli właśnie taki, o jaki nam chodzi.
Teraz reszta:
Marchewkę kroimy w cienkie długie plasterki a następnie w słupki. Wrzucamy na patelnię, zalewamy ok 200 ml
bulionu z kurczaka i gotujemy aż wyparuje
bulion. Następnie dodajemy łyżkę
masła i smażymy
marchewkę.Na osobnej patelni podsmażamy bardzo drobno pokrojoną
cebulę,
czosnek i
boczek - możemy zrobić to na odrobinie
masła, jeśli
boczek jest chudy. Dodajemy
zioła i zalewamy
bulionem rybnym oraz resztą
bulionu z kurczaka. Powoli gotujemy aż połowa
wody odparuje. Następnie wlewamy
wino i dalej odparowujemy. Gdy sos zgęstnieje przecieramy wszystko przez sito, lub rozdrabniamy w inny sposób (ja robię to widelcem lub, co jest śmieszne, przeciskarką do
ziemniaków o grubych oczkach).
Szpinak dusimy pod przykryciem aż zmięknie, a żeby był smaczniejszy możemy lekko posolić i dodać łyżkę
masła.
Łososia przyprawiamy
solą i
pieprzem. Skórę możemy zostawić na filecie, bądź też odciąć. Podsmażona bardzo łatwo schodzi, więc jeśli ktoś nie chce podać ze skórą może ją zdjąć przed wyłożeniem na talerze. Na patelni, na której będziemy smażyć
łososia, rozgrzewamy najpierw 2 łyżki
masła, jak się rozgrzeje łyżką zdejmujemy "
śmietankę". Następnie dolewamy 2 łyżki
oliwy, rozgrzewamy i smażymy
rybę ok 2-3 minuty z każdej strony.Na talerze kładziemy kołderkę ze
szpinaku, na tym
łososia (skórą do góry) polewamy wierzch
ryby sosem i na koniec układamy kopczyk z
marchewki.Czas przygotowania: Powyżej 1hStopień trudności: średnieKoszt: 45-50 złotych