ßßß Cookit - przepis na Łosoś w sosie z czerwonego wina i boczku z marchewką oraz szpinakiem

Łosoś w sosie z czerwonego wina i boczku z marchewką oraz szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Niestety w ostatnim czasie nie mam zbyt wiele okazji przebywać w kuchni, stąd też moje rzadkie wpisy. Postaram się to nadrobić zaczynając od pysznego dania z moją ulubioną rybą - łososiem.
Potrawa nie jest trudna, choć wymaga trochę pracy. Za to efekt jest naprawdę rewelacyjny.
Dla 4 osób potrzebować będziecie:
2 grube filety z łososia po 300g
2 duże marchewki
200g szpinaku
500 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki)
300 ml bulionu rybnego (ja robiłam sama, zaraz napisze jak)
4 ząbki czosnku
2-3 średnie dymki
gałązka rozmarynu (suszone pół łyżeczki)
kilka gałązek tymianku (suszone 2 łyżeczki)
listek laurowy
oliwa
50g masła
100g wędzonego boczku
150 ml czerwonego wytrawnego wina
sól, pieprz
Najpierw bulion rybny:
Powinno się przygotowywać go z głów ryby, ości, skóry itp., ale jeśli nie macie wystarczy:
Kawałek mrożonego dorsza czy mintaja zalewamy ok 300ml wody, dodajemy 2 plasterki cytryny, 1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3-4 gałązki pietruszki i powoli zagotowujemy. Jak się zagotuje dodajemy ok 100 ml białego wytrawnego wina. Znowu zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok 15 minut na wolnym ogniu. "Bulion" może nie będzie idealny, ale będzie robiony szybko, na świeżo i będzie miał rybno-kwaskowy smak, czyli właśnie taki, o jaki nam chodzi.
Teraz reszta:
Marchewkę kroimy w cienkie długie plasterki a następnie w słupki. Wrzucamy na patelnię, zalewamy ok 200 ml bulionu z kurczaka i gotujemy aż wyparuje bulion. Następnie dodajemy łyżkę masła i smażymy marchewkę.
Na osobnej patelni podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulę, czosnek i boczek - możemy zrobić to na odrobinie masła, jeśli boczek jest chudy. Dodajemy zioła i zalewamy bulionem rybnym oraz resztą bulionu z kurczaka. Powoli gotujemy aż połowa wody odparuje. Następnie wlewamy wino i dalej odparowujemy. Gdy sos zgęstnieje przecieramy wszystko przez sito, lub rozdrabniamy w inny sposób (ja robię to widelcem lub, co jest śmieszne, przeciskarką do ziemniaków o grubych oczkach).
Szpinak dusimy pod przykryciem aż zmięknie, a żeby był smaczniejszy możemy lekko posolić i dodać łyżkę masła.
Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Skórę możemy zostawić na filecie, bądź też odciąć. Podsmażona bardzo łatwo schodzi, więc jeśli ktoś nie chce podać ze skórą może ją zdjąć przed wyłożeniem na talerze. Na patelni, na której będziemy smażyć łososia, rozgrzewamy najpierw 2 łyżki masła, jak się rozgrzeje łyżką zdejmujemy "śmietankę". Następnie dolewamy 2 łyżki oliwy, rozgrzewamy i smażymy rybę ok 2-3 minuty z każdej strony.
Na talerze kładziemy kołderkę ze szpinaku, na tym łososia (skórą do góry) polewamy wierzch ryby sosem i na koniec układamy kopczyk z marchewki.
Czas przygotowania: Powyżej 1h
Stopień trudności: średnie
Koszt: 45-50 złotych
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/10/osos-w-sosie-z-czerwonego-wina-i-boczku.html