Wykonanie
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami.To święto to dla mnie wiosna:)To żonkile.Zielone akcenty na
stole.Bukszpan zatknięty w wielkanocną babę i
lukier cytrynowy.To spacery. Pąki na drzewach i ćwierkanie ptaków.O ile tylko zima nie zakpi sobie z kalendarza!Moja propozycja na tegoroczny stół wielkanocny to mini tartaletki z wytrawnym nadzieniem: ze
szpinaku,
jajka,
cheddara i
twarogu. Przyzdobione
ogórkiem. Świeże.Wspaniale sprawdzą się też w roli zakąski prze każdej innej okazji.

Wytrawne tartaletki z nadzieniem
szpinakowo-jajeczno-
serowymCiasto:1
jajko90 g
masła lub
margaryny190 g
mąkipłaska łyżeczka
soli2-3 łyżki
wodyMasło posiekaj nożem na mniejsze cząstki, połącz z
mąką i
jajkiem oraz
wodą. Zagniataj dłonią aż do połączenia składników- ciasto powinno być jednolite i plastyczne.
Owiń ciasto folią i schowaj do lodówki na 30 minut.Rozwałkuj ciasto na placek grubości około 3-4 mm.
Kubkiem lub szklanką wycinaj kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremki na tartaletkę (ja piekłam swoje w standardowej formie do muffinek i zwykły kubek okazał się idealny).Formę nasmaruj tłuszczem i wyklej
ciastem tak, by każda tartaletka wystawała boczną krawędzią w górę na wysokość 1 cm.Dno każdej tartaletki ponakłuwaj widelcem. Tartaletki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut (powinny być lekko złociste).

Farsz:5
jajekspory pęczek
szpinaku (możesz też użyć mrożonego)
cebulka dymkamała
cebulałyżka
masła3 ząbki
czosnku100 g
sera cheddar, startego na grubych oczkach (lub innego
żółtego sera)100 g
twarogu półtłustegoszczypta
gałki muszkatołowejłyżeczka
chrzanu200 g gęstego
jogurtu naturalnegosól i
pieprzplastry
ogórka do dekoracji
Szpinak umyj, osusz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej
masło i podsmażaj na nim
szpinak, przez kilka minut.
Czosnek drobniutko posiekaj i dodaj do
szpinaku. Dopraw całość
gałką muszkatołową, szczyptą
soli i
pieprzu. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.W międzyczasie ugotuj na twardo
jajka. Wystudzone
jaja obierz i poszatkuj drobno.Posiekaj
dymkę i
cebulę.
Jajka i
cebulę połącz ze
szpinakiem, startym
cheddarem i
twarogiem. Rozgnieć wszystko widelcem, dodaj
jogurt i
chrzan; dopraw
solą i
pieprzem i ponownie wymieszaj. Pasta powinna być stosunkowo gęsta.Wystudzone tartaletki napełnij farszem, aby tworzył on na nich zgrabne półkule.Na każdej tartaletce ułóż przecięte i skręcone plasterki
ogórka.Serwuj dobrze schłodzone.Nam najlepiej smakowały następnego dnia :)I od razu robi się
zieleniej:)