Wykonanie

Kolejna propozycja dla fanów
szpinaku, jak i tych co za nim nie przepadają.W przepisie użyłam sosu do
szpinaku - sosu do warzyw na ciepło Knorr.Dzięki takim dodatkom
szpinak jest ciekawszy w smaku i zjadliwy dla tych co
szpinaku nie jedzą, tak jak my :)U mnie ta wersja zagości na stałe.Składniki na ciasto:250 g
mąki125 g
masła lub
margaryny1 łyżeczka
soli1
jajkoMąkę posiekać z
masłem, dodać
sól i
jajko. Szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5 cm i wyłożyć
ciastem formę do tarty. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć
fasolą lub
grochem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 15 min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 15-20 min. aż ciasto się zarumieni. Odstawić do ostudzenia.Składniki na farsz:ok. 500 g
szpinaku mrożonego lub świeżego1
cebula1 łyżka
masła250 g
twarogu wędzonego (użyłam Pilos z Lidl)sos do warzyw na ciepło Knorr - do
szpinaku100 ml
śmietany 18%2
jajka2 ząbki
czosnkuszczypta
gałki muszkatołowej25 g startego lub posiekanego
żółtego seraCebulę posiekać i dusić na
maśle do zeszklenia. Dodać posiekany
czosnek i chwilę go podsmażyć. Dodać
szpinak i dusić, aż
woda odparuje.
Szpinak odstawić do przestudzenia.
Śmietanę wymieszać z
jajkami, sosem do
szpinaku Knorr,
gałką muszkatołową i
serem wędzonym. Wymieszać z ostudzonym
szpinakiem i wyłożyć na spód tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut. 10 min. przed końcem pieczenia posypać
serem żółtym.Smacznego!

