ßßß
Kolejna propozycja dla fanów szpinaku, jak i tych co za nim nie przepadają.W przepisie użyłam sosu do szpinaku - sosu do warzyw na ciepło Knorr.Dzięki takim dodatkom szpinak jest ciekawszy w smaku i zjadliwy dla tych co szpinaku nie jedzą, tak jak my :)U mnie ta wersja zagości na stałe.Składniki na ciasto:250 g mąki125 g masła lub margaryny1 łyżeczka soli1 jajkoMąkę posiekać z masłem, dodać sól i jajko. Szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5 cm i wyłożyć ciastem formę do tarty. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 15 min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 15-20 min. aż ciasto się zarumieni. Odstawić do ostudzenia.Składniki na farsz:ok. 500 g szpinaku mrożonego lub świeżego1 cebula1 łyżka masła250 g twarogu wędzonego (użyłam Pilos z Lidl)sos do warzyw na ciepło Knorr - do szpinaku100 ml śmietany 18%2 jajka2 ząbki czosnkuszczypta gałki muszkatołowej25 g startego lub posiekanego żółtego seraCebulę posiekać i dusić na maśle do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek i chwilę go podsmażyć. Dodać szpinak i dusić, aż woda odparuje. Szpinak odstawić do przestudzenia. Śmietanę wymieszać z jajkami, sosem do szpinaku Knorr, gałką muszkatołową i serem wędzonym. Wymieszać z ostudzonym szpinakiem i wyłożyć na spód tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut. 10 min. przed końcem pieczenia posypać serem żółtym.Smacznego!
