Wykonanie

Składniki dla 4 osób:250 g
mrożonego szpinaku1 kg
ziemniaków2 łyżki
masła1
cebula1 ząbek
czosnku1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
oregano250 g
sera twarogu200 g
sera feta2
jajka200 g
śmietany 18%200 g startego
żółtego seraSposób przygotowania:1.
Szpinak włożyć na patelnię, podsmażyć, dodać drobno posiekaną
cebulę i
czosnek, smażyć ok. 5 minut.2.
Ziemniaki obrać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Odcedzić. Pokroić na cienkie plasterki.3. Zawartość patelni przełożyć do miski, dodać połowę
twarogu, połowę
fety,połowę
śmietany,
jajka,
gałkę muszkatołową,
oregano, doprawić
pieprzem i
solą. Wymieszać.4. Formę żaroodporną posmarować
masłem, położyć połowę
ziemniaków, nadzienie
szpinakowo -
serowe, na wierzch posypać wymieszany pozostały
twaróg,
fetę i
śmietanę. Położyć drugą połowę
ziemniaków, posypać
starty ser i
oregano.5. Wstawić do piekarnika na 180 st. C na 40 minut.






SMACZNEGO!