Wykonanie

Składniki - ciasto:250 g
mąki pszennej150 g
margaryny100 g
żółtego sera5 łyżek
wody1 łyżka
ziół prowansalskich3 g
soliSkładniki - farsz:250 g
mrożonego szpinaku1
cebula1 ząbek
czosnku1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej150 g
sera twarogu100 g
sera feta2
jajka200 g
śmietany 12%1 łyżeczka
oreganoSposób przygotowania:1.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól,
margarynę, starty
żółty ser ,
zioła prowansalskie i
wodę. Zagnieść ciasto, odłożyć mniejszą część i Wsadzić do zamrażalnika.2. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 20 minut.3.
Szpinak włożyć na patelnię, podsmażyć, dodać drobno posiekaną
cebulę i
czosnek, smażyć ok. 5 minut.4. Zawartość patelni przełożyć do miski, dodać
twaróg,
fetę,
śmietanę,
jajka,
gałkę muszkatołową,
oregano, doprawić
pieprzem i
solą. Wymieszać.5. Ciasto wyłożyć z piekarnika i wyłożyć farsz, na wierzch ułożyć paski z reszty ciasta. Piec w piekarniku przez 20 minut.






SMACZNEGO!