Wykonanie

Wielbicielką tart jestem od dawna. Wielbicielką
szpinaku - jeszcze dłużej. A połączenie jednego i drugiego - niebo w gębie. Zwłaszcza, gdy do tego wszystkiego jest dobrze przyprawione
mięso. Och i ach. Wybitnie sycąca potrawa. Dobra i na ciepło, i na zimno. I zaraz po wyjęciu z piekarnika, i z mikrofalówki - dwa dni po zrobieniu. Przetestowane :)/przepis na ciasto/- 100 g
masła (lub
margaryny),- 1
jajko,- ok. 1,5 szklanki
mąki (u mnie 1 szklanka pszennej pełnoziarnistej, 1/2 szklanki żytniej pełnoziarnistej),- łyżka
wody - szczypta
soli,
pieprzu,
zioła prowansalskie,
oregano i odrobina
czosnku granulowanego,Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli za mocno się klei - trzeba dosypać troszkę
mąki. Po wyrobieniu można albo włożyć ciasto do zamrażarki/lodówki (jeśli macie sporo czasu) i następnie, po rozwałkowaniu, wyłożyć na blaszkę, albo od razu wyłożyć na blaszkę i razem z nią włożyć do lodówki. Chłodzić przez ok. 30 min (w lodówce, zamrażarka - krócej)./przepis na farsz i mięso/- 300 g
mrożonego szpinaku (albo świeżego),- 2 ząbki
czosnku,- 1/2 średniej
cebuli - 50 g
sera typu
feta,-
gałka muszkatołowa,
pieprz,
sól,- 250 g
mięsa mielonego (najlepiej drobiowe, ale to nie przymus),-
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
oregano,
kurkuma,/wykończenie/- pół kubeczka małego
jogurtu naturalnego,- 1
jajko,-
sól i
pieprz,-
ser żółty (starty bądź drobno pokrojony),- 1
pomidor pokrojony w plastry.
Jogurt naturalny roztrzepujemy z
jajkiem, z
solą i
pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy
masło i na nim podduszamy
czosnek z
cebulą. Dodajemy
szpinak. Gdy się rozmrozi doprawiamy
gałką muszkatołową i
pieprzem. Dodajemy
ser i mieszamy aż się wszystko połączy. Sprawdzamy czy trzeba dosolić :)
Mięso smażymy na drugiej patelni. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami, na koniec dodajemy odrobinę
kurkumy dla koloru i ciekawszego smaku.Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 200 stopniach przez ok. 10 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy
mięso. Na
mięso masę
szpinakową. Całość polewamy sosem, układamy plastry
pomidora i posypujemy
serem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 - 35 minut.

Smacznego! :)