Wykonanie

Usłyszałam ostatnio od znajomego ” ostatnio ciągle tylko tarty i tarty robisz”. Faktycznie ostatnio na blogu pojawiło się kilka przepisów na słodkie i słone tarty i tartelki. Więc czas trochę odpocząć i poeksperymentować z czymś innym, może ryby? Dziś ostatni przepis na tarte, tym razem na słono. Wczoraj na obiad przygotowałam dla rodzinki kruchą tarte ze
szpinakiem doprawionym
cytryną i
gałką muszkatołową, na to pokruszona
feta, sos
śmietanowo jajeczny, a na wierzch
pomidorki. Jak dla mnie pycha. Zapraszam do spróbowania.Składniki:Ciasto:400 g
mąki125 g
masła1
jajko3 łyżki zimnej
wodysól,
pieprzSzpinak:1 op. liściastego
mrożonego szpinaku1/2 kostki
sera feta2 ząbki
czosnkusok z 1/2
cytryny1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowejsól,
pieprzWierzch:2 duże
pomidory100 g
śmietanki 30 %1
jajkoWykonanie:
Szpinak rozmrozić na suchej patelni, od czasu od czasu podlewać go odrobią
wody, aby się nie przypalił. Gdy
szpinak się całkowicie rozmrozi dodać do niego sok z cystyny,
gałkę muszkatołową, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
pieprz i całość wymieszać. Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.W
między czasie umyć
pomidory i pokroić je w równe plastry.
Śmietanę połączyć z
jajkiem na jednolita masę.
Ser feta drobno pokruszyć ( najlepiej zrobić to za pomocą rąk).Po upływie 15 minut tarte wyjąć z piekarnika. Do środka nałożyć farsz
szpinakowy, wyrównać. Następnie
szpinak pokryć po całości pokruszoną
fetą. Polać sosem
śmietanowo- jajecznym, a na sam wierzch ułożyć plastry
pomidora. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 7 minut zwiększyć temperatur do 200 stopni C, w celu przyrumienienia wierzchu.
