ßßß Cookit - przepis na Wytrawne placuszki dyniowe z parmezanem i świeżymi ziołami

Wytrawne placuszki dyniowe z parmezanem i świeżymi ziołami

nazwa

Wykonanie

Dzień Dobry!
Sobota wita mnie słońcem:)
Zatkany nos skutecznie stara sie uprzykrzyć mój weekendowy żywot, ale ja postanowiłam, że się nie dam!
Wypijam hektolitry herbaty ze świeżym imbirem, miodem i cytryną. Naciągam grube skarpety i biegnę do kuchni. Robić placki:)
Wytrawne placuszki dyniowe z parmezanem i świeżymi ziołami
300 g musu z dyni (oczyszczoną z pestek dynię pokroić, skropić oliwą i upiec w piekarniku; następnie zdjąć skórę, a miąższ zmielić blenderem na mus)
2 jajka
50 g otrębów (u mnie żytnie)
150 g mąki pszennej
1 średnia cebula
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
80 g startego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka listków świeżego tymianku
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
pieprz i sól do smaku
oliwa do smażenia
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie.
Pozostałe składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać widelcem, dodać podsmażoną cebulkę, znów wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę, nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
Usmażone placuszki wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym- ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu.
Placuszki podawać ciepłe, z odrobiną kwaśniej smietany lub jogurtem.
Smacznego!
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/01/wytrawne-placuszki-dyniowe-z-parmezanem.html