Wykonanie
Dzień Dobry!Sobota wita mnie słońcem:)Zatkany nos skutecznie stara sie uprzykrzyć mój weekendowy żywot, ale ja postanowiłam, że się nie dam!Wypijam hektolitry
herbaty ze świeżym
imbirem,
miodem i
cytryną. Naciągam grube skarpety i biegnę do kuchni. Robić placki:)Wytrawne placuszki
dyniowe z
parmezanem i świeżymi
ziołami300 g musu z dyni (oczyszczoną z pestek
dynię pokroić, skropić
oliwą i upiec w piekarniku; następnie zdjąć skórę, a miąższ zmielić blenderem na mus)2
jajka50 g
otrębów (u mnie żytnie)150 g
mąki pszennej1 średnia
cebulapół łyżeczki
kolendrypół łyżeczki
gałki muszkatołowej3 czubate łyżki gęstego
jogurtu naturalnego80 g startego
parmezanu2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka listków świeżego
tymianku1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniapieprz i
sól do smaku
oliwa do smażenia
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na
oliwie.Pozostałe składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać widelcem, dodać podsmażoną
cebulkę, znów wymieszać.Na patelni rozgrzać
oliwę, nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na złoty kolor z obydwu stron.Usmażone placuszki wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym- ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu.Placuszki podawać ciepłe, z odrobiną kwaśniej
smietany lub
jogurtem.Smacznego!