Wykonanie

Przepraszam za jakość zdjęcia ale aparat fotograficzny odmówił posłuszeństwa, więc byłem zmuszony do użycia aparatu w komórce. W razie jakichkolwiek pytań dotyczących przepisów bądź produktów zapraszam do skorzystania z komentarzy lub o kontakt
drogą mailowa oraz strony społecznościowe. Życzę miłej zabawy z gotowaniem :-)Składniki:½
Sałaty lodowejPorPomidorKukurydza słodka
CzosnekFilet z kurczakaJogurt greckiŚwieża
bazyliaCebula dymkaGarść
orzeszków ziemnych nie solonych1
Cebula Słodki
sos sojowy (kecap manis)Jasny
sos sojowySól,
pieprz3
papryczki chili lub pepperoni400 ml
mleka kokosowego (2 szklanki)
KurczakFilet należy nasmarować jasnym
sosem sojowym i pozostawić na ok 30 min w lodówce. Następnie smażymy filet w całości na patelni grillowej (bez tłuszczu) lub w miarę możliwości na grillu ( nie za długo aby
mięso nie wyschło a zachowało swoją soczystość). Gotowego już
kurczaka należy odstawić aż ostygnie, a następnie pokroić w paski (ok 1 cm grubości).
SałatkaSałatę lodową należy pokroić w bardzo drobne paski tak samo jak i
pora. Kroimy
pomidora w cienkie półplasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski i mieszamy (najlepiej rękami) dodając słodką
kukurydzę.
Sos czosnkowyDo
jogurtu greckiego wgniatamy cztery ząbki
czosnku, dodajemy posiekaną i gniecioną w moździerzu
bazylię oraz posiekaną
cebulę dymkę. Całość mieszamy dodajemy szczyptę
soli i
białego pieprzu. Całość odstawiamy do lodówki na ok. godzinę aby wszystko się przegryzło.Sos gado-gado (sos z
orzeszków ziemnych)Bo blendera wrzucamy
orzeszki ziemne, trzy ząbki
czosnku, pokrojoną w ćwiartki niedużą
cebulę, trzy blanszowane i wydrylowane
papryczki chili lub pepperoni , łyżeczkę
cukru, trzy łyżki słodkiego
sosu sojowego (kecap manis) oraz szklankę (ok 200 ml)
mleka kokosowego. Wszystko miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Całość przelewamy co niewielkiego garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu mieszając i dodając jednocześnie pozostałą cześć
mleka kokosowego. Sos pozostawiamy na małym ogniu aż pojawia się pierwsze bąbelki powstałe w wyniku podgrzewania. Sos odstawiamy do wystygnięcia.GrzankiKroimy kilka kromek
chleba w kostkę. Pokrojony
chleb wrzucamy na wok`a na którym rozgrzewany małą łyżkę
oleju. Następnie wgniatamy 4 ząbki
czosnku ( w zależności od ilości grzanek) i mieszamy aż
chleb się przyrumieni. Z doświadczenia wiem że lepiej przygotować o wiele więcej grzanek niż planujemy podać, gdyż większość z nich znika ( nie wiadomo dlaczego J) zanim potrawa jest gotowa.
Sałatkę i sosy podajemy oddzielnie tak aby każdy mógł dodać odpowiednią do swoich preferencji ilość każdego z
sosów.Danie najlepiej popijać świeżo wyciśniętym
sokiem z
pomarańczy lub zieloną
herbatą.Smacznego !!!