Wykonanie
Burak... niedoceniane i zapomniane warzywo. A takie smaczne i zdrowe :) Szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym, kiedy innych warzyw jak na lekarstwo -
burak powinien zagościć na stałe w naszej kuchni!Dzisiaj krem z
buraka na
mleku kokosowym. Doskonały na ciepło jak i na zimno jako chłodnik.

Składniki:- 3 spore
buraki- 200 ml
mleczka kokosowego- sok z połowy
pomarańczy-
cebula- 2 ząbki
czosnku-
pietruszka zielona-
sól,
pieprz (świeżo mielony)
Buraki dokładnie umyć i każdy z nich zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 1 - 1.5 godziny (sprawdzić nożem czy miękkie).
Buraki wyjąć z piekarnika, ostudzić i obrać. Pół
buraka zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać i zeszklić na
oliwie. Dodać pokrojone
buraki i chwilę razem podsmażyć. Dodać
mleko kokosowe i lekko zagotować. Doprawić.Całość zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę.Udekorować salsą z pokrojonej połówki
buraka z
pietruszką,
sokiem z
pomarańczy i łyżką
sosu sojowego.Zjadać na ciepło lub zimno.SMACZNEGO!!!