Wykonanie
Oj, chodziła za mną ta zupa :)

SKŁADNIKI:szklanka
fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo)4-5
burakówwłoszczyznacebulakilka
ziemniakównatka pietruszki2
listki laurowe1 ząbek
czosnkubulion na
mięsie wołowym ( nie z kostki!)
śmietana- ewentualnie
sól,
pieprzszczypiorek do posypania

Jeśli używamy
białej fasoli to opłukać ją, zalać
wodą, odstawić i zostawić na klika godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego
czosnku i
liści laurowych. W razie konieczności dolać
wody.
Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.Do wcześniej przygotowanego
bulionu mięsnego d odać obraną i pokrojoną w plasterki
marchewkę, obraną
pietruszkę, pokrojonego w paseczki
pora. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę zeszkloną
cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę
ziemniaki.

Zagotować i dodać
fasolkę wraz z
wywarem, a po 5 minutach starte
buraczki,
natkę pietruszki. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać
sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy).Do zupy ewentualnie wg uznania wlać
śmietanę wymieszaną z
mąką . Doprawić
solą oraz
pieprzem. Po dodaniu
śmietany, zupy już nie zagotowywać. Na koniec posypać świeżym
szczypiorkiem .

Smacznego!!!