Wykonanie
Uzależniłam się od zakupów u Majlertów. Co tydzień przywożę do domu skrzynkę cudownych świeżutkich zielonych cudowności. A to
groszek cukrowy, a to
pak choi, a to
młody bób, kwiaty
cukinii czy
koper włoski.
Potem przez tydzień robię to na różne sposoby i znowu do nich
jadę. Ogłosili w sobotę koniec sezonu
szparagowego... jaka szkoda, że trwa tak krótko.6 kwiatów
cukinii1/2 szklanki
ryżu1/2 l
bulionu z
oliwa i
ziołamipor1/2
czerwonej papryki5
pieczareksól,
pieprz,
słodka paprykaoliwaKwiaty opłukać w misce z
wodą, osuszyć, wyciąć pręciki ze środka.
Ryż ugotować w
bulionie.
Pora pokroić na ćwierć krążki,
pieczarki drobno posiekać ,
paprykę pokroić w drobniutka kosteczkę. Wrzucić do rondelka i poddusić. Połączyć z ugotowanym
ryżem i nakładać delikatnie do kwiatków. Każdy kwiatek zawinąć jak
cukierka i ułożyć w naczyniu skropionym
oliwą. Ułożone kwiaty skropić
oliwa po wierzchu i zapiekać około 30 minut w 150 stopniach lub aż
cukinie będą miękkie.