Wykonanie
Coś lekkiego i smacznego. Warzywa może niezbyt sezonowe, ale kolorowe.warzywa z
ryżem1
por1
papryka czerwona1
cukinia3
pieczarki1 łyżka
oliwy1 szklanka
bulionu warzywnego100 g
ryżusól,
pieprz, inne
przyprawy do smaku (ja dodałam cząber i
zioła prowansalskie)W garnku z grubym dnem rozgrzewam
olej i wrzucam posiekanego w półplasterki
pora. Chwilę smażę, dodaję posiekaną w paseczki
paprykę, szczyptę
soli i mieszam. Po chwili dodaję posiekane w półplasterki
pieczarki. Dalej mieszam i dodaję posiekaną w ćwierć-plasterki
cukinię. Na końcu wlewam połowę
bulionu, dodaję szczyptę
pieprzu i mieszam, przykrywam i duszę na małym ogniu. W razie potrzeby dolewam
bulionu. Gdy wszystko jest miękkie dodaję
przyprawy i wcześniej ugotowany
ryż. I po chwili jest już gotowe!Dwie uwagi:1. szybki
bulion robię po prostu gotując we wrzątku liofilizowane warzywa, najlepszy byłby pewnie ugotowany ze świeżych warzyw. Odradzam natomiast
bulion "z kostki".2. tu
ryż ugotowany wcześniej, bo akurat taki mi został z poprzedniego dnia. Zwykle dodaję suchy
ryż do warzyw i gotuję w
bulionie (wymaga większej ilości
bulionu).Smacznego!
Idealne, lekkie danie na wiosnę!