ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: kurczak Jamie Olivera na niedzielny obiad

Moja Kuchnia: kurczak Jamie Olivera na niedzielny obiad

nazwa

Wykonanie

Półtora tygodnia miałam prawie wyjęte z życiorysu.... Najpierw rozłożył się Bąbel, a zaraz potem ja, tyle że on został z Dziadkiem w domu a ja chodziłam do pracy. Efekt taki że ze zwykłego przeziębienia zrobiło się zapalenie zatok..... Leczenie zwykłe efektów nie dało i skończyło się antybiotykiem.... koszmarnym który pozbawił mnie węchu i smaku. A dokładniej zaburzyło go do tego stopnia że wszystko co na co dzień wytrawne smakowało słodko, a to co neutralne wydawało się słone jakbym solniczkę utopiła, w dodatku miało posmak metaliczny który utrzymywał mi się cały dzień, koszmar jakiś.... I zrobiłam to czego ponoć nie wolno, przerwałam antybiotyk bo do szału mnie to doprowadzało.... Dzisiaj już jest ok, smak mi wrócił, węch też, nos oddycha.
W związku z wyzdrowieniem i tym że znowu wiem co jem rodzinny obiadek :)
Przepis na kurczaka Jamie Olivera cytowany za Majką z kalejdoskopu kulinarnego
kurczak
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
obrane ziemniaki (ja zrobiłam pół na pół ze słodkimi batatami)
1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana
1 cala główka czosnku, podzielona na ząbki
garść świeżego tymianku
oliwa
garść świeżego rozmarynu
ewentualnie: 8 plastrów wędzonego boczku
Natrzyj kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem - jeśli to możliwe, należy zrobić to rano. Następnie przykryj go, wstaw do lodówki i trzymaj do momentu rozpoczęcia szykowania obiadu . Dzięki temu mięso będzie po upieczeniu naprawdę przepyszne. Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C.
Zagotuj duży garnek osolonej wody. Pokrój ziemniaki na kawałki wielkości piłeczki golfowej, włóż do wody z całą cytryną i ząbkami czosnku i gotuj przez 12 min. Odcedź i odparuj przez 1 min. (dzięki temu ziemniaki będą bardziej chrupiące), następnie wyjmij cytrynę i czosnek. Podrzucaj gorące ziemniaki w garnku - to tez sprawi, ze po upieczeniu będą chrupkie.
Jeszcze gorącą cytrynę nakłuj ok. 10 razy. Wyjmij z lodówki kurczaka, połóż na papierze do pieczenia i całego natrzyj oliwą. Nafaszeruj go ząbkami czosnku, cytryną w całości i tymiankiem, umieść na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku przez 45 min. Przenieś kurczaka na półmisek. W wytopionym tłuszczu, który został na blasze, obtocz ziemniaki z listkami rozmarynu. Potrząśnij nią, potem zrób wolne miejsce na środku blachy i ponownie połóż kurczaka. Jeśli chcesz użyć bekonu (ja nie użyłam), obłóż nim pierś kurczaka i piecz kolejne 45 min. albo do chwili, kiedy mięso będzie miękkie, a ziemniaki się zrumienią. Kurczak jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny.
Jako dodatek do kurczaka ziemniaczki zapiekane troszkę inaczej.
0 , 7 kg ziemniaczków
1 ząbek czosnku
200 ml śmietany
100 ml mleka
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól i pieprz
50 g masła
mozzarella
Ziemniaki obieramy i kroimy na półcentymetrowe plasterki. Naczynka do zapiekania nacieramy czosnkiem i masłem, układamy połowę ziemniaków. W miseczce mieszamy mleko ze śmietaną, sola, pieprzem i gałką. Połową polewamy ułożone ziemniaczki - delikatnie mieszamy. Układamy resztę ziemniaków, zalewamy resztą śmietany z mlekiem, posypujemy wiórkami masła i rozdrobnioną mozzarellą. Zapiekamy do miękkości.
A na deser do niedzielnego obiadu crumble z malinami, czyli trochę lata w środku zimy....
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/01/kurczak-jamie-olivera-na-niedzielny.html