Wykonanie
Półtora tygodnia miałam prawie wyjęte z życiorysu.... Najpierw rozłożył się Bąbel, a zaraz
potem ja, tyle że on został z Dziadkiem w domu a ja chodziłam do pracy. Efekt taki że ze zwykłego przeziębienia zrobiło się zapalenie zatok..... Leczenie zwykłe efektów nie dało i skończyło się antybiotykiem.... koszmarnym który pozbawił mnie węchu i smaku. A dokładniej zaburzyło go do tego stopnia że wszystko co na co dzień wytrawne smakowało słodko, a to co neutralne wydawało się słone jakbym solniczkę utopiła, w dodatku miało posmak metaliczny który utrzymywał mi się cały dzień, koszmar jakiś.... I zrobiłam to czego ponoć nie wolno, przerwałam antybiotyk bo do szału mnie to doprowadzało.... Dzisiaj już jest ok, smak mi wrócił, węch też, nos oddycha.W związku z wyzdrowieniem i tym że znowu wiem co jem rodzinny obiadek :)

Przepis na
kurczaka Jamie Olivera cytowany za Majką z kalejdoskopu kulinarnego
kurczaksól morskaświeżo zmielony
czarny pieprzobrane
ziemniaki (ja zrobiłam pół na pół ze słodkimi
batatami)1 duża
cytryna, najlepiej niewoskowana1 cala główka
czosnku, podzielona na ząbkigarść świeżego
tymiankuoliwagarść świeżego
rozmarynuewentualnie: 8 plastrów
wędzonego boczkuNatrzyj
kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością
soli i świeżo zmielonym
pieprzem - jeśli to możliwe, należy zrobić to rano. Następnie przykryj go, wstaw do lodówki i trzymaj do momentu rozpoczęcia szykowania obiadu . Dzięki temu
mięso będzie po upieczeniu naprawdę przepyszne. Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C.Zagotuj duży garnek osolonej
wody. Pokrój
ziemniaki na kawałki wielkości piłeczki golfowej, włóż do
wody z całą
cytryną i ząbkami
czosnku i gotuj przez 12 min. Odcedź i odparuj przez 1 min. (dzięki temu
ziemniaki będą bardziej chrupiące), następnie wyjmij
cytrynę i
czosnek. Podrzucaj gorące
ziemniaki w garnku - to tez sprawi, ze po upieczeniu będą chrupkie.

Jeszcze gorącą
cytrynę nakłuj ok. 10
razy. Wyjmij z lodówki
kurczaka, połóż na papierze do pieczenia i całego natrzyj
oliwą. Nafaszeruj go ząbkami
czosnku,
cytryną w całości i
tymiankiem, umieść na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku przez 45 min. Przenieś
kurczaka na półmisek. W wytopionym tłuszczu, który został na blasze, obtocz
ziemniaki z listkami
rozmarynu. Potrząśnij nią,
potem zrób wolne miejsce na środku blachy i ponownie połóż
kurczaka. Jeśli chcesz użyć
bekonu (ja nie użyłam), obłóż nim
pierś kurczaka i piecz kolejne 45 min. albo do chwili, kiedy
mięso będzie miękkie, a
ziemniaki się zrumienią.
Kurczak jest gotowy, jeśli
mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny.

Jako dodatek do
kurczaka ziemniaczki zapiekane troszkę inaczej.0 , 7 kg ziemniaczków1 ząbek
czosnku200 ml
śmietany100 ml
mlekaświeżo starta
gałka muszkatołowasól i
pieprz50 g
masłamozzarella
Ziemniaki obieramy i kroimy na półcentymetrowe plasterki. Naczynka do zapiekania nacieramy
czosnkiem i
masłem, układamy połowę
ziemniaków. W miseczce mieszamy
mleko ze
śmietaną,
sola,
pieprzem i gałką. Połową polewamy ułożone ziemniaczki - delikatnie mieszamy. Układamy resztę
ziemniaków, zalewamy resztą
śmietany z
mlekiem, posypujemy wiórkami
masła i rozdrobnioną
mozzarellą. Zapiekamy do miękkości.A na deser do niedzielnego obiadu crumble z
malinami, czyli trochę lata w środku zimy....