ßßß
Składniki:- pstrąg świeży patroszony - u mnie ważył około 70 dkg i był na dwie osoby
do pstrąga: pietruszka (najlepiej świeża, moja była suszona), majeranek, czosnek - 2 ząbki drobno pokrojone, bądź przeciśnięte, masło - 2 łyżeczki, sól, pieprz kolorowy, 1 cytryna- ryż pełnoziarnisty (1 woreczek)- sałatka:sałata rzymska, pomidor, kilka czarnych oliwek, pół cebuli, kilka kaparów, łyżeczka musztardy z gorczycą, kilka suszonych pomidorów, trochę dobrej jakości oliwy, sól i zioła do smakuPrzygotowanie:Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie w środku przyprawiamy czosnkiem, pietruszką, dokładamy masło, solimy, następnie solimy na zewnątrz i posypujemy pietruszką.Na folii aluminiowej układamy plastry cytryny, a na niej pstrąga - żeby było mi wygodniej ułożyłam wszystko formie do pieczenia wyłożonej folią.
Następnie przykrywamy warstwą folii aluminiowej i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do około 180-200 stopni na około 30 minut. Około połowy pieczenia wyjęłam formę, zajrzałam, posypałam przyprawami i polałam kroplą oliwy.
Pstrąg wyszedł przepyszny. Delikatne mięso rozpływało się w ustach! Pstrąg to bardzo zdrowa ryba, powtarzając za stroną TERAZ PSTRĄG informuję, że w 100g pstrąga jest nawet do 1000 mg kwasów tłuszczowych omega-3.Uważam, że ryby są zdrowe i warto jeść je nie tylko od piątku. Niebawem pokażę kolejny rybny przepis, tym razem na dorsza.A poniżej linki do moich innych rybnych przepisów:tuńczyk z rukolą i pomidoramipieczony łosoś z warzywamimakaron z łososiemhalibut z ryżemplacuszki z tuńczykasałatka z łososiempieczony dorszmakaron z łososiem inna wersjaświąteczne śledzieinne świąteczne śledziemakaron z tuńczykiemryba po greckusałatka z tuńczykiemTrochę się tego nazbierało, ale ja po prostu lubię ryby, jako córka wędkarza nie mogłabym inaczej ;)Mam nadzieję, że komuś przepisy się spodobają albo kogoś zainspirują.Smacznego!Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.