Wykonanie
Mój pierwszy
pstrąg za mną!Myślałam o nim nie raz, ale ciągle było jakieś "ale" i w końcu je pokonałam.
Pstrąga kupiłam, upiekłam i zjadłam! Muszę przyznać, że jak na pierwszy raz był bardzo dobry.
Pstrąga podałam z pełnoziarnistym
ryżem i
sałatą rzymską z dodatkami.Na talerzu prezentował się jak na zdjęciu poniżej. A pod zdjęciem etapy przygotowania. Zapraszam!
Składniki:-
pstrąg świeży patroszony - u mnie ważył około 70 dkg i był na dwie osoby
do
pstrąga:
pietruszka (najlepiej świeża, moja była suszona),
majeranek,
czosnek - 2 ząbki drobno pokrojone, bądź przeciśnięte,
masło - 2 łyżeczki,
sól,
pieprz kolorowy, 1
cytryna-
ryż pełnoziarnisty (1 woreczek)-
sałatka:
sałata rzymska,
pomidor, kilka czarnych
oliwek, pół
cebuli, kilka
kaparów, łyżeczka
musztardy z
gorczycą, kilka
suszonych pomidorów, trochę dobrej jakości
oliwy,
sól i
zioła do smakuPrzygotowanie:
Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie w środku przyprawiamy
czosnkiem,
pietruszką, dokładamy
masło, solimy, następnie solimy na zewnątrz i posypujemy
pietruszką.Na folii aluminiowej układamy plastry
cytryny, a na niej
pstrąga - żeby było mi wygodniej ułożyłam wszystko formie do pieczenia wyłożonej folią.
Następnie przykrywamy warstwą folii aluminiowej i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do około 180-200 stopni na około 30 minut. Około połowy pieczenia wyjęłam formę, zajrzałam, posypałam
przyprawami i polałam kroplą
oliwy.
Pstrąg wyszedł przepyszny. Delikatne
mięso rozpływało się w ustach!
Pstrąg to bardzo zdrowa
ryba, powtarzając za stroną TERAZ
PSTRĄG informuję, że w 100g
pstrąga jest nawet do 1000 mg kwasów tłuszczowych omega-3.Uważam, że
ryby są zdrowe i warto jeść je nie tylko od piątku. Niebawem pokażę kolejny
rybny przepis, tym razem na
dorsza.A poniżej
linki do moich innych
rybnych przepisów:
tuńczyk z
rukolą i
pomidoramipieczony
łosoś z warzywami
makaron z
łososiemhalibut z
ryżemplacuszki z
tuńczykasałatka z
łososiempieczony
dorszmakaron z
łososiem inna wersjaświąteczne
śledzieinne świąteczne
śledziemakaron z
tuńczykiemryba po grecku
sałatka z
tuńczykiemTrochę się tego nazbierało, ale ja po prostu lubię
ryby, jako córka wędkarza nie mogłabym inaczej ;)Mam nadzieję, że komuś przepisy się spodobają albo kogoś zainspirują.Smacznego!Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.