Wykonanie
Sezon grillowy jeszcze się nie zaczął, ale już niebawem będzie coraz więcej okazji bo wiosna za pasem:) Postanowiłam przygotować szaszłyki z
wieprzowiny w towarzystwie warzyw.
Mięso zamarynowałam na 3 sposoby. Przygotowałam marynatę
musztardową, z
piwa oraz z
pietruszką. Aby
mięso nie było suche, do szaszłyków dodałam
boczek, ponieważ tłuszcz wytapiający się z niego zmiękczy
mięso wieprzowe.Taka propozycja przyrządzenia szaszłyków, może się Wam przyda,kiedy będziecie planować wspólne grillowanie:)Przepis ten powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.plPrzepis na około 10 szaszłyków:ok. 600 g
mięsa wieprzowego (
łopatka)ok.120 g
wędzonego boczkukilka
pomidorków koktajlowych
cebulaczerwona paprykamała
cukiniasól,
pieprzdodatkowo : długie wykałaczkioraz składniki potrzebne do przygotowania 3 marynat do
mięsa:I marynata - musztardowa:3 łyżki
musztardy sarepskiej2 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnkupieprz,
sólliść laurowy,
ziele angielskieII marynata - z
piwa:1 szklanka
piwa2
cebule2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
ostrej paprykimała
papryczka chiliIII marynata - z
pietruszką1 szklanka
oliwy z oliwekoreganosól,
pieprzpęczek
natki pietruszkiNajpierw przygotowujemy 3 marynaty:
musztardową, z
piwa oraz z
pietruszką.
Mięso kroimy w kostkę, dzielimy po równo do każdej miski z marynatą, mieszamy i wkładamy na całą noc do lodówki.Przygotowujemy dodatki:
paprykę kroimy w dużą kostkę,
cukinię i
boczek w plastry, a
cebulę na ćwiartki. Warzywa oprószamy
solą i
pieprzem.Patyczki do szaszłyków należy namoczyć w wodzie.Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno składniki. Kolejność nadziewania jest dowolna.Tak przygotowane szaszłyki układamy na blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut.

