Wykonanie
Skrzydełka kurczaka mają tę zaletę, że piecze się je błyskawicznie i smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno (jeśli coś zostanie). Sukces dobrych skrzydełek tkwi w ich długim marynowaniu.Samą marynatę można wykonać na kilka lub kilkanaście sposobów. My podajemy przepis bardzo podstawowy, resztę pozostawiamy Waszej inwencji. Takie skrzydełka świetnie sprawdzą się na karnawałowych przyjęciach.Do naszych skrzydełek podaliśmy pieczone warzywa. Mix kolorowych warzyw z dipem
czosnkowym, w którym możemy maczać także skrzydełka. Pycha.Składniki na skrzydełka:1 kg skrzydełek z
kurczakasok z 1
limonki lub
cytryny3–4 łyżki
oliwy3 łyżki
miodu1/2 drobno pokrojonej
papryczki chillisólpieprzDzień przed pieczeniem:
Skrzydełka kurczaka podziel na 3 części (w ich zgięciach). Końcówka skrzydełka nie będzie Ci potrzebna (szybko się przypala), możesz ją pozostawić na
wywar albo wyrzucić. Pozostałe dwie części włóż do foliowego woreczka, wlej do nich
oliwę, sok z limonki/cytryny, dodaj posiekaną papryczkę,
miód,
sól,
pieprz i pozostałe dodatki jeśli ich używasz (np.
czosnek,
musztardę,
syrop klonowy zamiast
miodu,
kolendrę,
sos sojowy, itd.). Zamknij torebkę i pozostaw wszystko do zamarynowania na około 12-15 godzin. Co jakiś czas pougniataj zawartość
torebki tak aby marynata dotarła do każdego kawałka
mięsa.Następnego dnia:

Nastaw piekarnik na 200 stopni C., skrzydełka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.Składniki na warzywa:4
marchewki1 duży
batat4
ziemniaki1 duży
burak lub 2 mniejsze1/2
cukinii1-2 łyżki
oliwyczosnek (lub
sól czosnkowa)
zioła do wyboru (
tymianek,
majeranek, suszona zielona
pietruszka, itp.)
sól,
pieprzodrobina
masła (z lodówki)W niewielkiej miseczce wymieszaj
czosnek,
sól,
pieprz,
zioła i
oliwę. Wszystkie warzywa poza
cukinią obierz. Większe
marchewki przekrój na pół w poprzek a następnie na pół wzdłuż i te połówki raz jeszcze na pół wzdłuż ( z każdej
marchewki powinnaś uzyskać 8 słupków). Jeśli
marchew jest mniejsza wystarczy przekroić ją tylko na połówki.
Ziemniaki pokrój na ćwiartki (większe najpierw podziel w poprzek na dwa),
bataty na 4 cm kostkę.
Buraki i
cukinię pokrój w grubsze (ok 0,5 cm) plastry.Wszystkie warzywa poza
burakami włóż do miski, polej
oliwą z
przyprawami (pozostaw około 1 łyżki mikstury) i dokładnie wymieszaj (śmiało, użyj rąk!).Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj w „rządkach” warzywa wymieszane z
oliwą pozostawiając jeden „rządek” na
buraki. Do odłożonej łyżki
oliwy z
przyprawami włóż teraz
buraki i dokładnie wymieszaj. Dołóż
buraki do przygotowanych już warzyw na blasze. Na koniec zetrzyj na drobnej tarce odrobinę
masła bezpośrednio na
marchew.



Piecz całość w piekarniku nastawionym na 200 stopni C przez około 30 minut. Po tym czasie sprawdź czy
ziemniaki są miękkie w środku. Jeśli tak, pozostałe warzywa też
będę już na pewno gotowe. Jeśli chcesz możesz przed końcem pieczenia ustawić funkcję grill i przypiec warzywa na najwyższej półce piekarnika przez około 3-5 minut.Składniki na dip:200 g
serka naturalnego (typu President)2-3 ząbki
czosnku drobno pokrojonego
sólpieprzWszystkie składniki dipu dokładnie wymieszaj. Podawaj do warzyw, skrzydełek czy nachosów.Efekt:





Smacznego!