Wykonanie
"Nie chcę
tortu, zróbmy tylko grilla" - rzekł jubilat. Ale urodziny bez tortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na
mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów
boczku. Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia
sos majonezowy z
bazylią i
rozmarynem lub
ketchup. R olę babeczek odgrywają roladki
z piersi kurczaka - w
miodowo-musztardowej marynacie z dzikim
czosnkiem i
suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka
nektarynki. Przepyszne :)

Roladki
nektarynkoweSkładniki na około 12 szt:filet
piersi kurczaka 500 g
musztarda słodka brązowa 2 łyżki
miód 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczkiposypka - pokruszony susz
pomidorowy, niedźwiedzi
czosnek,
czarnuszka - 2 łyżki
olej lub
oliwa 1 łyżka1
nektarynkaPrzygotowanie:
Filety z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości około 1 cm, bardzo lekko rozbić tłuczkiem.
Miód rozpuścić, wymieszać z
musztardą,
solą i
przyprawami. Marynatę dodać do
mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka owinąć plaster
mięsa, spiąć wykałaczkami. Posmarować
oliwą i upiec na grillu do lekkiego przyrumienienia.Tort
kiełbaskowo -
boczkowySkładniki:
Kiełbasa śląska 0,5 kg
Kiełbaski grillowe białe 0,3 kg
Boczek plastry 0,3 kg
przyprawa grillowa,
papryka,
sólolejminiaturowe papryczki słodkie - kilka sztuk
majonez - około 3 łyżkiświeży
rozmaryn i
bazylia - po kilka listków
ketchuppołówka
jabłka lub
kalarepkiPlastry
boczku posypać
solą,
papryką i ulubioną
przyprawą grillową. Odstawić do lodówki na około pół godziny. Patyczki do szaszłyków (lepsze grube) namoczyć w wodzie. Owinąć ciasno
boczek wokół patyczków, tworząc spiralę. Grillować do lekkiego przyrumienienia.
Kiełbaski posmarować
olejem, posypać
przyprawą i grillować do przypieczenia.Na środku talerza położyć połówkę
jabłka lub
kalarepki, wokół ułożyć
kiełbaski, następnie spiąć je promieniście wykałaczkami lub cienkimi patyczkami do szaszłyków. W dno
paprykowych kielichów wbić po wykałaczce i umieścić kwiatki centralnie, wbijając ich "łodyżki" w
jabłko. Napełnić sosem z
majonezu i siekanych
ziół, udekorować gałązkami
bazylii. W zewnętrzny okrąg kiełbasek wbić pionowo
boczkowe szaszłyki.


