Wykonanie
Kurczak w
miodowo-musztardowej marynacie zapieczony w chrupiącej owsiano-kukurydzianej panierce...No cóż, początkowo tytuł przepisu nosił nazwę "
Kurczak niczym z KFC"... Zobaczył(a) to moja Połówka i dostałam burę "- Przecież Twój
kurczak nie umywa się do tego z KFC" i... musiałam zmienić opis... Fakt faktem, że się nie umywa :)Składniki:- 1 podwójny
filet z kurczakaMarynata:-
musztarda (nie gruboziarnista)-
miód płynny-
olej lub
oliwa (ewentualnie)-
przyprawy: słodka mielonej
papryki,
sól,
pieprz czarnyPanierka:- 3/4 szklanki
płatków kukurydzianych- 3 łyżki
płatków owsianych1.
Mięso umyć, oczywiście usunąć chrząstki i pokroić w kawałki na długie paski.2. W misce mieszamy
musztardę,
miód,
pieprz czarny. Można też dodać
oliwy lub
oleju. Ja zrobiłam to jedynie za pierwszym razem - teraz preferuję bez. Do mieszaniny wkładamy
kurczaka, następnie wkładamy go do lodówki. Dobrze jest sobie przygotować
kurczaka dzień wcześniej, lecz godzina również jest wystarczająca :)3. Panierka: Szykujemy
otręby oraz
płatki kukurydziane, które mieszamy i zagniatamy, aby skruszyć
płatki. Można dodać tutaj jeszcze
papryki słodkiej, lecz nie jest to konieczne.4. Każdy kawałek
kurczaka wyjmujemy z marynaty i od razu maczamy w przygotowanej panierce, następnie układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st.C. Po ok 15 minutach
kurczaki są gotowe. Upewniamy się jeszcze przekrawając jedną porcję, aby potwierdzić, że faktycznie są gotowe. Można jeść na ciepło i na zimno.

Ja podaję z dipami :- 4 łyżeczki łagodnego
keczupu + 4 łyżeczki
majonezu - mieszamy- 4 łyżeczki
miodu + 4 łyżeczki
musztardy - mieszamyPyszne :) Palce lizać!Tak samo można przygotować
kurczaka w całości i podać, jako kotlet. Trzeba oczywiście dłużej przetrzymać go w piekarniku, ale jest równie smaczny.Smacznego!