ßßß
Uwielbiam zdrowe i pyszne rzeczy zarazem. To ciacho takie właśnie jest. W smaku i wyglądzie bardzo przypomina brownie. Jest niskie, wilgotne, mocno czekoladowe... po prostu pyszne.Składniki (na malutką tortownicę o średnicy 20 cm):1 średniej wielkości cukinia1 duży banan4 łyżki syropu z agawy lub miodu1/2 szklanki zmielonych migdałów1 jajo od szczęśliwych kur i 1 białko3 czubate łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki mleka ryżowego lub opcjonalnie zwykłego mleka lub jogurtu3 czubate łyżki otrębów owsianych lub innych1 łyżka olejuWażne: jeśli chcecie by ciasto było bezglutenowe użyjcie bezglutenowego proszku do pieczenia i ootrębów owsianych certyfikowanych lub innych bezglutenowych.Składniki na krem:2 czubate łyżki serka koziego (można dodać zwykłego)2 łyżki masła3 łyżki cukru pudru lub mioduPrzygotowanie:1. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, można ją odrobinę posolić, wtedy szybciej odda wodę.2. Banana blendujemy a następnie miksujemy z 1 jajkiem.3. Białko ubijamy na pianę i odstawiamy.4. Do bananowej masy dodajemy napój ryżowy, olej, syrop z agawy i odciśnietą z wody cukinię i mieszamy.5. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia i otręby i mieszamy do połączenia składników.6. Na koniec masę delikatnie łączymy z ubitym białkiem.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C. Pieczemy około 45 minut do suchego patyczka.Gotowe ciasto można udekorować kremem powstałym z utartego twarożku, masła i cukru pudru lub miodu i oprószyć migdałami.Ciasto należy do niskich, wilgotnych, a jednocześnie lekkich i nieprzyzwoicie pysznych :). Zdrowie idzie tu w parze ze smakiem więc polecam :)Smacznego :)