Wykonanie

Uwielbiam zdrowe i pyszne rzeczy zarazem. To ciacho takie właśnie jest. W smaku i wyglądzie bardzo przypomina brownie. Jest niskie, wilgotne, mocno
czekoladowe... po prostu pyszne.Składniki (na malutką tortownicę o średnicy 20 cm):1 średniej wielkości
cukinia1 duży
banan4 łyżki
syropu z agawy lub
miodu1/2 szklanki zmielonych
migdałów1
jajo od szczęśliwych kur i 1
białko3 czubate łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
mleka ryżowego lub opcjonalnie zwykłego
mleka lub
jogurtu3 czubate łyżki
otrębów owsianych lub innych1 łyżka
olejuWażne: jeśli chcecie by ciasto było bezglutenowe użyjcie bezglutenowego
proszku do pieczenia i
ootrębów owsianych certyfikowanych lub innych bezglutenowych.Składniki na krem:2 czubate łyżki
serka koziego (można dodać zwykłego)2 łyżki
masła3 łyżki
cukru pudru lub
mioduPrzygotowanie:1.
Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, można ją odrobinę posolić, wtedy szybciej odda
wodę.2.
Banana blendujemy a następnie miksujemy z 1
jajkiem.3.
Białko ubijamy na pianę i odstawiamy.4. Do bananowej masy dodajemy
napój ryżowy,
olej,
syrop z agawy i odciśnietą z
wody cukinię i mieszamy.5. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmielone
migdały,
kakao,
proszek do pieczenia i
otręby i mieszamy do połączenia składników.6. Na koniec masę delikatnie łączymy z ubitym
białkiem.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C. Pieczemy około 45 minut do suchego patyczka.Gotowe ciasto można udekorować kremem powstałym z utartego
twarożku,
masła i
cukru pudru lub
miodu i oprószyć
migdałami.Ciasto należy do niskich, wilgotnych, a jednocześnie lekkich i nieprzyzwoicie pysznych :). Zdrowie idzie tu w parze ze smakiem więc polecam :)Smacznego :)